Uleiul de măceşe se extrage din seminţele unui trandafir sub forma de tufa (Rosa mosqueta sau Trandafirul moscat ) care de fapt este trandafirul salbatic. Uleiul este obtinut prin presarea la a maceselor si se pare ca este originar din Asia, a ajuns in Europa dupa ce spaniolii l-au adus din America de Sud .

Trandafirul muscat numit “rosa mosqueta” gaseste cele mai propice conditii de dezvoltare datorate solului si climei, in Chile, iar in restul Americii de Sud, în Peru şi Argentina. El face parte din familia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, genul Rosa.

Este un arbust mediu pana la 2,5 metri cu spini. Are un parfum specific, cu flori luminoase de culoare alb, roz sau mov şi frunze de un verde profund, cu seminte in fructele de maces. Fructele sunt mari, ovide, sau rotunjite de culoare stacojie cand sunt coapte, iar din acestea se obtine prin presare la rece uleiul de rosa mosqueta.

Uleiul de măceşe este unic printre conţinutul cel mai mare în retinol (vitamina A), dintre toate uleiurile vegetale şi de asemenea prin continutul ridicat în vitamina C.

Uleiul de trandafir are un continut ridicat in acizi grasi nesaturati- acid linoleic, sau omega-6, acid linolenic sau omega-3. Acizii graşi esentiali au un rol foarte important în procesele de de regenerare cutanata, deoarece mentin structura membranei celulare.

Capacităţile sale de cicatrizare şi regenerare a pielii sunt perfecte pentru produsele cosmetice, de asemenea este utilizat pentru o varietate de afectiuni ale pielii cum ar fi dermatită, acnee si eczeme, pentru pielea arsă de soare şi pielea matura, pentru prevenirea ridurilor, precum şi pentru unghii casante.

Studii dermatologice au aratat ca pe lângă acizii graşi nesaturaţi, in acet ulei sunt prezenţi si carotenoizii, flavonoizii, vitamina C, un compus ketonic şi mai recent a fost detectat acidul retinoic (tretinoidul), un derivat al vitaminei A.

Pe langa beneficiile pe care le aduce tenului matur, acidul retinoic are capacitatea de a reduce imperfectiunile pielii produse de acnee (keratoza actinica) si de a accelera reinnoirea celulara.

Uleiul de macese incetineste îmbătrânirea prematură a pielii, mentine sanatatea si supletea pielii aparand-o de afectiunile dermatologice.

Utilizarea sa a furnizat rezultate excelente în reducerea ridurilor si semnelor de îmbătrânire prematură, atenuarea cicatricilor chiar si cele lasate de acnee, uleiul reduce de asemanea roşeaţa si hiperpigmentarea, toate acestea fiind posibile datorita stimularii circulatiei capilare care apoi favorizeaza productia de colagen.

Este recomandat in special pentru pielea uscata si foarte uscata si pentru tenul afectat de acneee. Se poate utiliza ca atare, pentru masaj, in masti si impachetari corporale.

Crema ” Trandafirul salbatic” cu Ulei de Rosa Mosqueta

Likes(0)(0)