Ascultarea nonverbala in Estetica

„Esteticiana poate practica ascultarea nonverbala, aceasta practica fiind permisa de experienta sa cotidiana prin evaluarea posturii, expresivitatii chipului, tonului vocii si mai ales, prin efectuarea masajului.

Masajul permite o usoara interpretare a nelinistilor si a suferintelor psihosomatice. Practicarea masajului determina posibilitatea de a verifica rezultatele tonusului si posturii (inafara celor estetice) dupa fiecare sedinta si de a verifica conditia mentinuta la revenirea clientului in centurul de frumusete.

Masajul poate ajuta la temperarea inclestarii “armurii de protectie” pe care individul si-o construieste de-a lungul timpului. Temperarea inclestarii armurii si nu indepartarea acestuia. Chiar si cand acesta a devenit o colivie, o cusca, armura constituie un refugiu, o masca care ajuta la interpretarea propriului rol printr-un efort minim.

Vorbind de armura, gandul te duce la o multime de posturi si atitudini, dar cate esteticiene cunosc cauzele existentei “celulitelor de protectie” si a “supraponderabilitatii”?  Cate esteticiene (cosmeticiene) stiu ca aceste “ inestetisme” iau nastere prin compensarea unor lipsuri.

Clientul trebuie ajutat sa constientizeze ca a acorda atentia necesara propriului corp este echivalenta cu o mai buna cunoastere a unicitatii sale, a propriei valori, acest lucru determinand automat imbunatatirea auto-stimei si invatarea iubirii de sine. Esteticiana trebuie sa inteleaga in ce masura este constient clientul de problema sa si in ce masura este dispus sa accepte schimbarea propriilor obiceiuri si in mod implicit, a raportului cu sine insasi.

Crearea unui comportament ideal este dificila, dar este fundamental ca esteticiana si clienta sa creeze o relatie personala bazata pe empatie. Ceea ce este foarte important este echilibrul creat intre cele doua persoane, acest lucru fiind extrem de pozitiv pentru reusita totala a tratamentelor. Sunt convinsa de importanta insuflarii unor reguli care au ca scop ajutarea crearii unui nou stil de viata, acestea inlocuind obiceiurile precedente care s-au dovedit a fi daunatoare.

Ca prim pas, este necesara dezintoxicarea organismului de toxinele acumulate, inlocuind vechile deprinderi cu noi obiceiuri sanatoase care vor conduce treptat la schimbarea mentalitatii si la adoptarea altor ritmuri.

Daca clientul este constient de importanta dintre legatura corp-minte-spirit, se poate incerca abordarea subiectului intr-o maniera directa, prin dialog, ajutandu-l sa inteleaga ca actiunea la nivelul corpului fizic sunt exaltate de intelegerea problemei pentru a o schimba brusc. Foarte multe dintre trasaturile caracterului sau chiar si obiceiurile implica si alte persoane, toate fac parte din imaginea noastra construita si par a fi imposibil de schimbat. Este necesara comunicarea emotiilor, exprimarea si recunoasterea oricarei stari de spirit si impartasirea propriei experiente ca factor de formare si de crestere spirituala, pentru noi si ceilalti.

Amenajarea locului unde se desfasoara masajul este foarte imortanta pentru obtinerea unui rezultat optim. Lumina trebuie sa fie slaba si de preferat colorata, parfumul patrunzator si muzica sa insoteasca atingerile. Aceste lucruri constituie sugestia tacuta ce transmite intentia noastra creatoare de a efectua un masaj incepand cu pielea, indreptandu-ne spre suflet.”

Institutul de Estetica Eubiotica  Roma (Istituto d’Estetica Eubiotica),  datorita maestrei mele Constanta Soru am  invatat si eu sa aplic aceast concept .

”Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un anumit număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunțarea la ideal ridează sufletul.” (George Enescu)


Likes(1)(0)