Articol publicat pe www.desprespa.ro

Legatura dintre fumat si acnee

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om: nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida etc. Sunt cateva dintre acestea, iar altele 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.

Fumatul produce fenomenul de blocare a porilor, iar dermatologii britanici si cei italieni au descoperit o legatura intre fumat si acnee. Acest tip de acnee, specific persoanelor fumatoare, a primit denumirea de acnee non inflamatorie (NIA = non-inflammatory acnee) sau “acneea fumatorului”. Aceasta se manifesta mai ales in cazul femeilor, prin pori blocati si fata patata.

Fumatul poate intretine si agrava acneea, provocand de asemenea modificarea pielii, datorita efectului negativ asupra circulatiei sanguine capilare.

Mai mult, unele studii au demonstrat ca fumatul poate stimula productia unei enzime care inhiba producerea de colagen din corpul uman. Colagenul este principala proteina structurala care ajuta pielea sa-si mentina elasticitatea, fermitatea si ajuta la regenerarea tegumentului.

Acest fenomen determina aparitia prematura a ridurilor, schimbarea culorii fetei in cenusiu-galbui, iar fumatorii care au avut acnee la adolescenta au toate sansele sa faca acnee si la maturitate.

Un alt aspect neplacut este cel legat de “diferenta de varsta a tenului”, intre o fumatoare si o nefumatoare, care in unele cazuri poate ajunge chiar si pana la 20 de ani. Un studiu asupra mai multor  fumatorii ajunsi la varsta de 40 de ani, a reliefat faptul ca acestia aveau tenul mult mai ridat decat cei care nu au fumat, dar aveau 60 de ani.

Fumatul este de asemena daunator si in cazul psoriazisului, o boala de piele care determina celulele sa se reproduca intr-un ritm alert, cauzand astfel o piele exfoliata si plina de cicatrici.

Cum sa-ti ingrijesti pielea cand esti fumatoare

Daca nu te poti lasa de acest obicei ar fi bine sa respecti cateva reguli pentru a incetini procesul de imbatranire prematura a pielii:

  • Incearca sa te limitezi la cinci tigari pe zi;
  • Ingrijeste-ti tenul cu creme, masti si lotiuni, care sa contina vitaminele C, A si vitamina antioxidanta E, vitamine recunoscute pentru efectul lor anti-rid;
  • Bea cat mai multa apa ca sa eviti deshidratarea;
  • Foloseste in mod regulat (o data pe saptamana) masti cu argila si gomaje pentru a inlatura celulele moarte. Daca se poate frecventeaza cel putin o data pe luna cabinetul unei cosmeticiene pentru un tratament si masaj antiacneic. Astfel ajuti tenul sa respire, “ajuti” vasele de sange sa se destinda, iar circulatia sanguina sa fie eficienta si nu in ultimul rand se elibereaza porii de secretia abundenta de sebum;
  • respecta ritualul de ingrijire cosmetica de doua ori pe zi: demachiere, tonifiere, crema hidratanta;
  • respecta un regim de viata echilibrat, cu hrana bogata in antioxidanti, legume si fructe bogate in vitamina C;
  • igiena riguroasa a parului si a obiectelor folosite;
  • NU te spala cu sapun pe feta sau in zonele cu acnee, deoarece un ten acneic are Ph-ul alcalin, iar pielea sanatoasa are Ph-ul de 5,5.

Pentru a limita efectele nocive ale fumatului asupra pielii, este indicata folosirea cremelor naturale, bogate in vitaminele C si A, in ingrediente antioxidante si regeneratori celulari, care pot reduce efectele distrugatoare asupra vaselor sanguine. De asemenea este important ca si regimul alimentar si de viata sa fie echilibrate. Hidratarea tenului constanta si consumul ridicat de apa sunt factori esentiali pentru a evita deshidratarea accentuata datorita fumului de tigara.

Articol aparut pe :  www.desprespa.ro

Likes(0)(0)