Articol publicat pe www.desprespa.ro

In ziua de azi tot mai multi dintre noi suntem convinsi ca trebuie sa folosim produse cosmetice si de ingrijire naturale, sau “ de origine naturala”, acestui termen ii erau inainte asociate mastile de casa si cremele homemade.

Astazi datorita necesitatii de a “evada dintre plastice si sintetice ” s-a format, un curent tot mai consistent al iubitorilor de natura, acesti oameni in timp s-au convins ca  produsele de ingrijire si cosmeticele “de brand” nu sunt constituite din  ingrediente naturale.

Foarte multe produse cosmetice indica ca ar avea ingrediente naturale în compoziţia lor, insa putini stiu ca principiile active din plante au fost “copiate” si create in laborator, astfel banala vitamina C poate fi de origine sintetica, ceea ce nu-i confera aceleasi calitati ca si celei naturale .

Iata un exemplu al celebrei actrite Catherine Zeta Jones care isi permite orice cosmetice din lume insa foloseste numai oua crude si bere pentru parul ei minunat.

Cel mai mare lant de magazine din SUA Wal-Mart, precum si producatorul de cosmetice Johnson&Johnson, sunt actionati in judecata de catre mii de cetateni americani, pentru producerea si comercializarea unui sampon, respectiv sapun lichid pentru bebelusi, care contine o toxina ce cauzeaza cancerul hepatic. Aceasta se numeste clorura de metilen si este interzisa de catre agentia responsabila cu siguranta mancarii si a medicamentelor din SUA (FDA).

Cum se pot distinge produsele cosmetice naturale de cele de sinteza?

In tara noastra sunt reglemntate principiile si modul cum actioneaza LEGEA nr. 508 din 12 iulie 2002 privind produsele cosmetice, impreuna cu  Decizia  96/335/CE de instituire a unui inventar și a unei nomenclaturi comune pentru ingredientele folosite în produsele cosmetice.

In concluzie, se cere reglementarea componenta si denumirea ingredientelor dintr-un produs cosmetic, sau de ingrijire, faptul ca trebuie sa se afiseze pe etichete, in ordine descrescatoare, iar daca produsul are inscriptia in alta limba este obligatorie traducerea componentelor din crema.

Produsele cosmetice de sinteza au insiruite in compozitie o gramada de denumiri pe care le poti “traduce” doar daca esti chimist, mai simplu spus sunt “cockteilurile de chimicale” pe care le introducem in piele.

Daca aceste denumiri abunda in cuvinte latine atunci sunteti pe drumul cel bun, producatorul afiseaza pe eticheta denumirea in latina (de cele mai multe ori) a ingredientelor naturale sau a principiilor active. Daca acel produs este cerificat de un organ abilitat european acela contine de obicei inscriptia BIO sau ECO si denumirea celui care certifica produsul, in America produsele sunt certificate de regula cu inscriptia Organic.

Cititi compozitia produsului cosmetic si veti gasi cu usurinta in cazul in care ingredientele naturale sunt in cantitatile necesare. Daca puteti gasi componente naturale in partea de sus a listei, asigurati-va ca aceastea sunt componente de baza. Daca le gasiti la sfarsitul listei de compozitie, este doar un aromatizator si nimic altceva.

Daca veti vedea cuvintele “organic” , “holistic” sau altele de acest gen, de multe ori aceasta este  o capacana, daca nu este trecuta compozitia in procente a cantitatii de ingrediente naturale, atunci  acestea sunt doar niste “semnale” pentru cei care sunt in cautarea de produse cosmetice naturale.

Un alt aspect importanta este notiunea de “hipoalergenic”, aceasta inseamna ca produsul este liber de ingredientele incriminate ca si alergene, dar aveti grija, aceasta nu inseamna ca acel produs va preveni aparitia de eruptii pe piele sau acnee.

Ce altceva ar trebui sa mai stiti?

Exista totusi produse naturale utilizate, cum sunt ingredientele exotice sau cele de origine naturala si care sunt hidratante de top care „leaga apa de piele”, sau au alte efecte benefice, dar aveti totusi grija daca aveti hipersensibilitate la unele elemente sau substante.
De exemplu exista oamnei care sunt alergici la produse naturale cum sunt: polen sau propolis, atunci acestia trebuie sa evite produsele care contin polen sau propolis.

Astazi exista informatii ca multe substante de sinteza pot dauna pielii,  iar dermatologii spun ca este un adevarat tur de forta, ca pielea sa reziste la multitudinea de agresiuni care i se aduc, totul depinde de tipul de piele cu care v-a inzestrat natura, daca folositi in continuare produsele cosmetice de sinteza, adica multe chimicale.

De fapt, multe femei nu realizeaza cat de iritata este pielea lor cu aceste substante chimice distructive pana cand incearca cosmeticele naturale. Si inca un lucru este cert, daca aveti pielea sensibila, nu folositi produse cosmetice cu alcool, ulei mineral sau formaldehida.

Likes(0)(0)