Articol publicat pe www.desprespa.ro

Jojoba se pronunta HO-HO-BA a fost folosit de catre amerindieni de secole pentru a trata ranile pielii, dar a devenit cunoscut dupa 1970, de atunci, popularitatea sa a crescut din cauza beneficiilor uimitoare pe care le ofera. Jojoba este un arbust de desert care rezista caldurii si uscaciunii prin sistemul propriu de autosupravietuire, creste de obicei, in sud-vestul Americii si nordul Mexicului.

Amerindienii din California foloseau uleiul de jojoba inca din secolul al XVII-lea datorita proprietatilor speciale ale plantei Jojoba, pentru o serie de tratamente cosmetice si medicale cum ar fi tratarea cancerului de piele si a ranilor.

Interesant este faptul ca extractul botanic din semintele arborelui de jojoba (Simmondsia chinenis), nu este un ulei, ci mai degraba este un ester ceros (o ceara lichida). Dintre toti compusii din natura, acest ester ceros este cel mai asemanator cu sebumul secretat de pielea umana, spre deosebire de celelalte uleiuri vegetale comune, doar acest ulei este foarte similar din punct de vedere chimic cu sebumul uman.

Structura frunzei de jojoba si cea a tesutului pielii umane sunt foarte asemanatoare printr-o serie de elemente comune, una dintre aceste fiind gama de esteri din ceara epidermica (sebumul) care este similara cu esterii de ceara de jojoba.

In foto puteti vedea asemanarea intre structura chimica a uleiului de jojoba si a sebumului uman

Structura chimica a uleiului de Jojoba

Structura uleiului de jojoba este altfel decat a majoritatii celorlate uleiuri naturale, clasificate ca si grasimi vegetale sau trigliceride. Aceasta distinctie fundamentala explica de ce jojoba este atat de usor absorbit in piele si par, si de ce calitatea de hidratare este atat de superioara in comparatie cu a celorlate uleiuri. Structura chimica a uleiului de jojoba explica, stabilitatea sa naturala la atacul microbian, sau de rancezire si capacitatea antioxidanta remarcabila, datorata prezentei compusilor numiti tocoferoli, care elimina radicalii liberi, ceea ce face din uleiul de jojoba un ingredient atractiv in formulari cosmetice.

Uleiul de jojoba are un continut foarte bogat in microelemente si substante nutritive, cum ar fi zinc, cupru, siliciu, iod, crom, vitamine E si grupul B, acizi si alte ingrediente naturale. Folosit extern, acest produs natural are remarcabile proprietati antibacteriene, antioxidante, anti-inflamatorii, de hidratare si calmare. Uleiul de jojoba este usor absorbit de piele si nu lasa o senzatie neplacuta, uleiosa pe piele.

Deoarece uleiul de jojoba seamana cu sebumul uman, pielea il accepta foarte bine, fara eruptii cutanate sau reactii adverse. Uleiul de jojoba este indicat pentru tenul gras, mixt sau acneic deoarece regleaza productia de sebum. Acest ulei ajuta de fapt la echilibrul de sebum al pielii, in acest sens fiind util si tenului uscat deoarece hidrateaza pielea uscata.

Uleiul de Jojoba este bogat in acizi grasi Omega-9, iar nerafinat arata ca un lichid auriu limpede la temperatura camerei, cu un miros putin greoi, este relativ stabil in comparatie cu celelalte uleiuri vegetale.

Se spune ca incasii foloseau ulei de jojoba frecvent pentru masajul scalpului, deoarece le facea un par mai gros si lucios. In triburile de indieni din Baja California femeilor care nasteau li se dadeau sa manance seminte de jojoba, crezand ca le usureaza nasterea, iar vanatorii si cei care parcurgeau distante mari, luau cu ei seminte jojoba pentru a le indeparta foamea.

Ingestia de seminte de jojoba atrage mai multa atentie, astazi. Cercetarile moderne au aratat ca semintele de jojoba contin simmondsins, monoglucosides, substante ce nu au fost gasite in alte specii de plante. Acestea actioneaza la reducerea poftei de mancare. Un numar mare de companii americane studiaza in prezent caile de izolare a substantei simmondsins pentru utilizarea ei ca si un supliment alimentar.

 

Likes(0)(0)