Maria Mihaiu pentru www.desprespa.ro

Razele ultraviolete (UV) sunt radiatii electomagnetice cu lungimea de unda mai mica decat radiatiile luminii, cele care le percepem cu ochiul liber. Acestea, dupa lungimea de unda sunt clasificate ca si: UVA, UVB, UVC .

UVA si UVB patrund in atmosfera si joaca un rol important in imbatranirea prematura a pielii, provoaca leziuni oculare (inclusiv cataracta) si pot provoca cancer de piele. UV slabesc sistemul imunitar, reducand capacitatea de a lupta cu bolile sau alte maladii.

Protejati-va impotriva radiatiilor UV, atat in ​​interior cat si in exterior, cautati umbra in zilele toride atunci cand circulati afara intre orele 10 si 16. Daca va aflati in spatele unor geamuri de sticla sau in masina nu sunteti protejati de radiatiile UVA, ele patrund pana la 99 % prin geamuri. Aplicati pe geamuri sau pe parbrizul masinii folii de protectie si antireflexie.

Stiati ca ultravioletele patrund si prin tesaturi si ca exista haine speciale care limiteaza expunerea la ultraviolete? Unitatea de masura este UPF si se masoara ca si in cazul cremelor de protectie solara.

Cel mai bine ar fi sa va protejati ochii, pielea si parul prin metode eficiente si la indemana, incepand cu ochelarii cu factor de protectie solara, palarii cu boruri largi si haine care nu absorb sau relecta razele solare.

Factorul de protectie solara SPF indica timpul pana cand radiatiile UVB vor inrosi pielea, de exemplu o lotiune cu SPF 15, ecraneaza 93% din razele UVB, iar SPF 30 protejaza 97%, in timp de SPF 50, protejeaza 98%.

Pe tot parcursul vietii suntem expusi la radiatiile UVA care sunt cele mai raspandite pe tot parcursul zilei si al anului si penetreaza norii si sticla.

UVA penetreaza pielea mai profund comparativ cu UVB, acestea fiind responsabile de fenomenul de imbatranire a pielii si de ridarea ei (photoaging), iar studiile din ultimii 20 de ani au relevat faptul ca UVA pot provoaca unele tipuri de cancer de piele prin dezvoltarea de keranocite – celule bazale, scuamoase.

Daunele provocate de UV sunt cumulative de-a lungul timpului, se datoreata atat prin expunerea la soare cat si in saloanele de bronzare, prejudiciind ADN-ul pileii, iar pielea se apara prin acele pete intunecate inestetice, dar care sunt primele semne ca pot aparea mutatii ce pot duce la cancerul de piele.

UVB sunt principala cauza de inrosire a pielii si a arsurilor solare, acestea deterioreaza straturile superficiale ale epidermei si au rol in „tabacirea” pielii producand si acestea imbatranirea ei.

UVB au cea mai mare intensitate din aprilie pana in octombrie, intre orele 10 si 16, iar UVB nu patrund in mod semnificativ prin sticla. Este bine de stiut faptul ca la altitudini inalte si pe suprafete reflectorizante (gheata, zapada) aceste radiatii pot fi cu mult mai mult penetrante si nocive, ducand si acestea la dezvoltarea cancerului de piele.

Deoarece atat UVA si UVB sunt daunatoare, aveti nevoie de protectie solara pentru ambele tipuri de raze, iar pentru a va asigura ca ati achizitionat un produs care va protejeaza pe un spectru cat mai larg puteti opta pentru un mix de ingrediente de protectie solara.

In prezent, exista 17 ingrediente active aprobate de FDA (Food end Drug Administration organism abilitat in USA) pentru utilizarea in produsele de protectie solara. Aceste filtre se impart in doua mari categorii: filtre cu produse chimice si fizice.

Cele mai multe filtre UV sunt chimice: Ele formeaza o pelicula subtire, protectoare pe suprafata pielii si absorb radiatiile UV inainte de a patrunde prin piele.

Cremele cu protectie solara cu filtre fizice sunt particule insolubile care reflecta UV departe de piele, cum puteti vedea in acest material „Prepararea unei creme naturale de protectie solara cu SPF 20”.

Fiindca incidenta de boli de piele este foarte mare voi prezenta atat ingredientele de natura chimica cat si cele fizice, care au un rol de a proteja impotriva radiatiilor solare nocive.

Foarte multe persoane mi-au adresat intrebari referitor la ingredientele din produsele de protectie solara, vi le fac cunoscute pentru a le identifica in continutul lotiuni sau cremei de protectie, insa nu pot spune ca sunt adepta cocktailurilor chimice aplicate pe piele.

Ramane sa alegem intre doua rele? Prefer sa ramana o intrebare retorica deocamdata.

Cele mai multe ecrane solare contin un amestec de ingrediente active, chimice si fizice.

 

Produse de protectie solara aprobate FDA

Ingredientul activ/filtrul UV

UVA1: 340-400 nm

UVA2: 320-340 nm
UVB: 290-320 nm

Filtru chimc absorbant
Acid aminobenzoic (PABA) – UVB
Avobenzone – UVA1
Cinoxate – UVB
Dioxybenzone – UVB, UVA2
Ecamsule (Mexoryl SX) – UVA2
Ensulizole (Phenylbenzimiazole Sulfonic Acid) – UVB
Homosalate – UVB
Meradimate (Menthyl Anthranilate) – UVA2
Octocrylene – UVB
Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate) – UVB
Octisalate ( Octyl Salicylate) – UVB
Oxybenzone – UVB, UVA2
Padimate O – UVB
Sulisobenzone – UVB, UVA2
Trolamine Salicylate – UVB

Filtre fizice
Dioxid de titan – UVB, UVA2
Oxid de zinc – UVB,UVA2, UVA1

Bibliografie: wilkipedia, skincancer.org

Likes(0)(0)