Articol aparut pe : www.desprespa.ro

Ce poate sa insemna acest lucru?

Voi porni de la premisa ca omul modern foloseste circa 10 produse de ingrijire personala si cosmetica si vom analiza ce pot sa faca aceste produse prin ceea ce contin ele.

Pentru a fi ingrijit si a arata bine ne incojuram de cateva produse absolut necesare cum ar fi sapunul de toaleta sau gelul de dus, peria si pasta de dinti, antiperspirantele, parfumurile, crema de ras si lotiunea dupa ras la barbati, iar in ceea ce ne priveste pe noi femeile, aducem in atentie crema de fata, demachiantul, lotiunea tonica si crema de corp.
Femeile mai au in arsenalul lor si rujul de buze, fardurile de ochi, rimelul, pudra sau fondul de ten si samponul sau vopseaua de colorat parul.

Acasa toti folosim detergentul de rufe, eventual balsamul, solutia sau detergentul de spalat vase, cel putin o solutie de curatat podele, mobila, obiecte sanitare, geamuri.

Cred ca am atins in mare produsele cu care ne inconjuram si cele pe care le folosim zi de zi, adunate rezulta o suma mare.

Din ce sunt fabricate si ce contin aceste produse?

Produsele de intretinere de sinteza – adica preparate din substante chimice –  sunt de regula fabricate din ingrediente toxice care contin formaldehide, plumb, solventi, plastifianti, conservanti, agenti de lipire, vopsele si substante antimicrobiene.
Ceea ce este si mai grav unele contin si substante care imita hormonii!

Folosite zi de zi in cantitati mai mari, sau mai mici aceste produse duc la acumularea de toxine in corpul nostru, toxine care intra in corp prin piele, prin inhalare si inghitire. Din fericice acum este posibila achizitionarea de produse de ingrijire a casei, sau a lucrurilor din casa nenocive, ecologice.

Atunci cand este vorba de pielea noastra, cel mai mare organ al corpului, aplicarea de sapunuri, lotiuni, creme, deodorante, rujuri, sampoane, parfumuri si alte produse care se aplica pe corp este cu atat mai necesar ca aceste produse sa fie naturale.

Toate acestea ajung pe pielea noastra, unele din nefericire sunt transportate si in fluxul sangvin, astfel unele sunt metabolizate, sau altele sunt eliminate.

Produsele din industria de ingrijire personala au cea mai ”larga permisivitate legislativa” comparativ cu orice alta industrie, cand vine vorba de alegerea ingredientelor.

In anul 2000 cercetatorii americani au descoperit ca in industria produselor cosmetice se ascund foarte multe ingrediente cauzatoare de cancere, malformatii congenitale, impotenta, sterilitate.

De exemplu:

– Parfumul indica prezenta a peste 200 de chimicale diferite. Compusii inclusi in parfumuri sunt toxici pentru om si suspecti sau dovedit cancerigeni. Expunerea la parfumuri poate afecta sistemul nervos central, cauzand depresie, hiperactivitate, iritabilitate si alte schimbari comportamentale.

Puteti evita aceste produse chimice prin alegerea de produse parfumate cu ingrediente naturale si uleiuri esentiale.

– Colorantii artificiali sunt culori certificate pentru folosirea lor in alimente, medicamente, produse cosmetice si este aprobata folosirea lor. Pe langa faptul ca au gudron din huila si din petrol, colorantii artificiali ar putea avea si metale grele, cum ar fi plumbul si mercurul.

– Familia parabenilor sunt produse chimice –  metil paraben, etil paraben, propil paraben, butil paraben, si paraben izobutil, sunt utilizate drept conservanti si sunt incluse in numeroase produse cosmetice si de ingrijire. Aceste substante chimice mai sunt foarte periculoase deoarece imita hormonul feminin – estrogenul. Ei sunt considerati a fi parţial responsabili pentru scaderea fertilitatii masculine si a instalarii pubertatii precoce la fete.

– La fel de „criminale” sunt si substantele adaugate in dezinfectantii din baie – fenol, crezol si etanol, care adesea sunt folosite si in apa de gura. Apele de gura si pastele de dinti sunt constituite din foarte multe elemente chimice care daca sunt inghitite sunt otravitoare pentru organism.

„Hipoalergen” – termenul este minimalist, iar acest termen nu este reglementat si explicitat legislativ.

Urmariti acest film reprezentiv despre toxinele din cosmetice – MAKE-UP: Breast Cancer & The Estrogen Connection

Din fericire tot mai multi oameni devin mai constienti de pericolele din toxinele din produsele de sanatate si frumusete.

In tarile europene si in America curentul celor care au renuntat la podusele de sinteza, adica  la o parte din otravurile cotidiene, este consistent.

 

 

Likes(1)(0)