Cele mai cunoscute si indragite uleiuri sunt cele esentiale, datorita concentrarii in componentele volatile, ele dau miros plantei din care provin, iar aceasta componenta olfactiva le face mai populare.  Despre uleiurile esentiale, se  gasesc foarte multe informatii, insa consider ca este un domeniu putin cunoscut, deci trebuie eploatat si explorat in continuare.

Conform cu acest dicton:  “Cu cât mai mult înveţi, cu atât mai mult ştii.
Cu cât mai mult ştii, cu atât mai mult uiţi” ,  sunt de parere  ca este util sa va prezint cateva informatii despre uleiurile  in general si despre esentiale in special, mai mult din perspectiva folosirii lor in terapii externe si  parfumerie.

Regulile generale care ar trebui sa se ia in considerare atunci cand se face un amestec de uleiuri esentiale si/sau uleiuri naturale, sunt in functie de usurinta de penetrare si absortia lor in piele, acestea facandu-se in functie masa moleculara (greutate) si marimea moleculelor.

Unele uleiuri penetraza foarte repede in piele si  nu lasa urma grasa, iar altele sunt unsuroase si persita mult pe epiderma.

Aceste informatii se regasesc sau mai bine zi ar trebui sa se afle pe etichetele furnizorilor.

Ce le face sa se comporte diferit o sa vedeti in clasificarile acestea:

–      Uleiurile mai usoare si mai putin vascoase sunt cele cu molecule ușoare (masa moleculara mica) și molecula mica (volum), iar in cazul uleiurilor esentiale acestea  sunt mult mai volatile, deci mai aromatice.

–      Uleiurile mai groase si vascoase au molecule grele (masa moleculara  mare) și molecula mare (volum),  aceste uleiuri esentiale sunt mai puțin volatile si aromatice.

10455336_754706261248816_1391845204405438805_n

CONCLUZIILE:

Uleiurile cu molecule mai ușoare și mai mici se absorb in organism mai rapid și prin urmare sunt metabolizate mai repede, iar uleiurile esentiale de acest tip sunt mai aromatice.

Uleiurile cu molecule mai grele și mai mari (masa si volum) se absorb mai lent în organism și astfel sunt metabolizate lent.

Este necesar sa stiti aceste informatii deoarece azi tot mai multa lume (fapt imbucurator) aplica pe piele uleiuri insa conditia sine qua non este acumularea de cateva cunostinte pentru a beneficia din plin de principiile active inmagazinate in uleiuri.  Informatii mai multe si demonstratii puteti afla de la seminariile de Cosmetica Naturista Maria Mihaiu .

In primavara am descoperit  “un magician” al amestecarii plantelor, un fin cunoscator si explorator al acestei lumi mirifice. O metoda straveche dacica de obtinere a extractelor naturale din plante, flori si seminte este astazi reinventata si folosita prin presare lenta la rece si obtinerea unor uleiuri si elixire miraculoase la Organic Joy.

Practic se obtin uleiurile naturale si cele esentiale amestecate prin presare, o alchimie straveche adusa in zilele noastre, este necunoscuta pe scara larga, recent am descoperit si eu aceasta lume si am folosit cateva din elixirele si uleiurile synergic inlantuite in formule de uleiuri binefacatoare pentru trup, suflet si minte.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana&Trainer Cosmetica

Sursa foto: Organic Joy

 

 

 

Likes(1)(0)