articol aparut pe www.desprespa.ro

DSCF1688Acidul hialuronic, aceasta substanta iubitoare de apa, are denumirea INCI de Hialuronatul de sodiu si este o polizaharida produsa de corpul nostru. Se afla in piele, par si unghii, la imbinarea articulatiilor si are rol de „amortizor” al articulatiilor.

Cea mai mare cantitate de acid hialuronic se afla in piele, insa o data cu inaintarea in varsta se diminueaza aceasta substanta esentiala pentru pastrarea umiditatii, elasticitatii si a supletii pielii.

Aproape 50% din cantitatea de acid hialuronic se gaseste in piele atat in ​​zonele profund dermice cat si in epiderm.

Acidul hialuronic este “responsabil” cu mentinerea umiditatii continue a pielii prin “legarea apei”, intr-un proces chimic,  altfel spus “marirea moleculei “ de pana la 1000 de ori in volum si implicit in greutate. Aceasta unica proprietatea de mentinerea apei in zonele profund dermice, precum si in straturile superioare epidermice dau acidului hialuronic rolul de „Hidratant suprem”.

Fiind una dintre componentele de baza a matricei extracelulare ale pielii, contribuie in mod semnificativ la proliferarea celulelor, insa procesul de imbatranirea duce la pierderea de acid hialuronic, rezultand un volum mai mic de apa la nivelul pielii si implicit formarea ridurilor.

Studii recente au relevant de asemenea, ca acidul hialuronic are efect calmant si este eficient in accelerarea procesului de vindecare al ranilor, ajuta la repararea pielii si mucoaselor deteriorate.

Proprietatile acidului hialuronic:

Proprietati de hidratare: Formarea unei bariere pe piele, ce are cea mai mare capacitate de legare a apei;

Proprietati de vindecare a plagilor: Normalizeaza proliferarea si migrarea celulelor;

Efectul mecanic: de lubrifiere, amortizare si absorbtie a socurilor;

Efectul nutritiv: transportul de substante nutritive esentiale din sange, la celulele vii ale pielii.

Descoprerirea acidului hialuronic

1934 Prima descoperire a fost facuta de catre farmacistul german Karl Meyer si asistentul sau Ioan Palmer, l-au denumit Hyalos, termenul provinde de la cuvantul grecesc sticols, care descrie aspectul sau transparent, sticlos;
1942 Prima utilizare comerciala a acidului hialuronic a fost facuta de catre dr. Endre Balazs cand a brevetat folosirea lui in scopuri comerciale;
1996 Folosirea acidului hialuronic in tratamentul tesutului conjunctiv, in accelerarea recuperarii sportivilor in articulatiile luxate, de asemenea, a inceput sa fie utilizat in industria cosmetica;
2002 Acidul hialuronic (injectabil) folosit prima data pentru a trata prejudiciul major al jucatoarei franceze de tenis Amelie Mauresmo;
2003 US Food and Drug Administration (FDA) a aprobata folosirea acidului  hialuronic ca si tratament antirid.

Acidul hialuronic denumit generic “Fantana Tineretii“ in estetica anglo-saxona , este o molecula „iubitoare de apa” ce atrage si mentine apa in epiderm.  Acidul hialuronic este cel ce da pielii volumul datorita capacitatii sale de a-si mari volumul de pana la 600 – 1000 ori.

In ultimii ani este alternativa idela in reducerea ridurilor pielii sub forma injectabila in medicina estetica, in crème, geluri sau seruri in industria cosmetica si sub forma orala in pastille pentru uz intern, la recomandarea medicului.

In 2004 o mare retea de televiziune americana a prezentat intr-un documentar ca pielea japonezilor ramine mai mult timp neridata, este supla si mai “tanara” datorita regimului de hrana bogat in legume tuberculifere (diferite specii de cartofi, ghimbir, fenicul) si alimente bogate in amidon, (cartofii, cerealele integrale, mazare, pastarnac, porumbul, dovleacul, dovlecelul).

Aceste sunt componentele nutritive ce „imbogatesc” si sustin sinteza acidului hyaluronic in organism, iar rezultatul a fost ca cercetatorii au trecut la prepararea de acid hyaluronic sub forma de pastile.

Revenind la folosirea lui in industria cosmetica, greutatea moleculara mica a hialuronatului de sodium face ca acesta sa poata fi absorbit cu usurinta in piele, ceea ce duce la imbunatatirea circulatiei sanguine, regleaza metabolismul pielii si ameliorareaza nutritia pielii. O alta proprietate este aceea de a proteja structura celulei cu rol de apararea impotriva amenintarilor externe cum ar fi infectiile bacteriene.

Mentinerea umiditatii pielii la nivel epidermic zilnic se realizeaza in cazul moleculelor mari de acid hialuronic care ramana la suprafata si “aduna apa” printr-o legatura chimica a apei moleculare. Este indicata aplicarea serurilor bogate in acid hialuronic pe pielea bine curatata, imediat dupa tonifiere sau pe fata umeda, absorbirea lui se face complet in circa un minut, apoi se aplica crema de fata, iar in cazul tenurilor grase, uleioase, asfixice, acneice este suficienta doar aplicarea lui pe fata.

Diferite intrebuintari si efecte ale acidului hialuronic sunt studiate in continuare.

BIBLIOGRAFIE:

Hialuronic Acid. WebMD.
Hyaluronan Minireview Series. Journal of Biological Chemistry.
Necas et al. Hialuronic Acid (Hyaluronan): A Review. Veterinarni Medicina, 52, 2008 (8): 397-411.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Evaluator Cosmetica

 

Likes(2)(0)