Articol pentru : www.desprespa.ro
argan2

 

 

 

Celulele stem dermice sunt tinta celor mai recente tratamente de regenerarea profunda a pielii. Fibroblastele sunt responsabile de producerea continua de colagen si elastina, aceste proteine formeaza asa-numita matrice extracelulara, adica o structura tridimensionala ce confera elasticitate si fermitate a pielii.

O piele imbatranita este caracterizata de un numar tot mai mare de fibroblaste senescente (tesuturi imbatranite) care au o productie foarte mica sau de loc de colagen si elastina.

Inlocuirea acestor celule senescente cu noi fibroblaste ce pot furniza celulele stem dermice cu capacitatea de auto-reinnoire pe intreaga perioada de viata a organismului a constituit scopul esential al cercetarilor stiintifice.

Protectia sau stimularea caracteristicilor progenitoare ale celule stem dermice reprezinta o abordare fundamentala anti-imbatranire, iar aceasta functie a fost demonstrata prin studii clinice in vitro.

Activitatea celulelor stem este reglementata de anumiti factori epigenetici1, adica procesele prin care genele isi realizeaza efectele fenotipice2, acesti factori fiind prezenti in toate celulele stem de atat din plante, animale si oameni deopotriva.

Astfel consolidarea capacitatii de regenerare a pielii este data de celule stem epidermice.

Aceasta functie de a mentine capacitatea de auto-reinnoire a celulelor stem dermice, este realizata prin factorii epigenetici ai celule stem din argan care ajuta la protejarea si vitalizarea celule din piele.

PhytoCellTecTM argan este primul activ cosmetic care si-a demonstrat prin studii clinice eficacitatea pe celulele stem cutanate.

Aceasta descoperire relativ recenta de la sfarsitul anului 2009 realizata de un grup de cercetare de la Universitatea din Toronto a demonstrat ca papila dermica este de fapt o nisa pentru celule stem dermice progenitoare.

Identificarea celulelor stem dermice a deschis o larga perspectiva si anume a facut posibila dezvoltarea unei “generatii”  de produse cosmetice cu celule stem vegetale care “preiau” din specificitatile fiecarei plante din care provin aceste cellule.

Revenind la copacii de argan o specie foarte rara si pe cale de disparitie din cauza exploatarii excesive, aceste paduri au fost protejate de UNESCO in 1999 ca un Patrimoniului Mondial al Umanitatii.

Arborele de argan (Arganium spinosum), creste numai in partea de sud-vest a Marocului si face parte din cele mai vechi specii de arbori din lume. Copacii de argan sunt capabili sa reziste la secete intense si temperaturi extrem de ridicate.

Tehnologia inovatoare de izolare a celulelor stem PhytoCellTec ™ Mibelle Biochimie a facut posibila utilizarea unei cantitati foarte mici de material vegetal, fara sa pericliteze arborele de argan, aceasta cantitate mica de material vegetal se poate multiplica cellular, astfel incat acest material celular izolat sa poata fi concentrat in active cosmetice de inalta calitate cum sunt celulele stem din argan.

Studiile clinice arata ca PhytoCellTec™  Argan este activul cosmetic capabil de a proteja si vitaliza celulele stem DERMICE umane, acestea accelereaza procesul de reparatie naturala a pielii, de asemenea previne imbatranirea oricarui tip de piele.

Tratamentul cu Celule stem Argan este singura procedura demonstrata prin studii clinice ce duce la o crestere a densitatii pielii cu 12,7%  si o reducere a instalarii ridurilor si diminuarea adancimii lor cu 26,2%.

Acesta “masurare” a densitatii a fost certificata printr-o tehnica ecografica speciala pentru piele. Studii clinice ale institutului elvetian certifica efectul anti-ageing ale celulelor stem argan prin:

–  vitalizarea si protejarea celulele stem dermice;

– eliminarea ridurilor fine si prevenirea formarii lor;

– declansarea procesului de reparare naturala a pielii;

– permit celulelor stem dermice sa-si mentina potentialul de regenerare;

– reactiveaza toate functiile de intinerire ale pielii.

Bibliografie si foto:

Mibele Biochemistry Elvetia prin HSH Romania

DEX 2009

1.             EPIGENÉZA = proces biologic prin care embrionul se formeaza treptat, prin diferentieri succesive de parti noi, pe baza informatiei genetice

2.             FENOTIP = Ansamblu de insusiri si caractere care se manifesta in mod vizibil la un organism si care este determinat de baza ereditara si de conditiile de mediu

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Cosmetica

Movie PhytoCellTec Argan

Likes(0)(0)