Această floare sacră cu adevărat, este și floarea cu cele mai multe asocieri erotice, însăşi culoarea roşie, mirosul și forma sa fac din trandafir emblema arhetipală a iubirii.
In articolul „Practicticile cosmetice în Roma antica” se vede cum trandafirul era considerat, floarea zeiţei Venus, zeiţa frumuseţii şi iubirii în mitologia romana, sau Aphrodita cum era numită în mitologia elenă.
Una dintre legendele greceşti spune că trandafirul roşu s-a născut din sângele Afroditei, aceasta s-ar fi înţepat în spinii unui trandafir alb şi-ar fi fugit înnebunită, desculţă, spre iubitul ei muribund Adonis. Picăturile de sange scurs din rănile ei au au colorat în roşu florile pe unde a trecut, iar Cupidon – zeul Iubirii – emoţionat de această scenă a sărutat petalele de trandafir şi le-a dat un parfum excepţional.
Numele de rosa a derivat din grecescul rodon însemnând roşu, iata câteva specii de trandafiri, cu denumirile în latină (INCI) şi semnificaţia lor:
Trandafirul alb – rosa alba – intensifică stările elevate de iubire, puritate, inocenţă;
Trandafirul rosu – rosa centifolia – conferă armonie lăuntrică, face să apară sentimentele divine, ample şi puternice, simbolizând pasiune, dorinţă, senzualitate.
Trandafirul galben – arată realizarea perfecta, dar mai poate simboliza uneori şi… gelozia.
Trandafirul roz – rosa damasceta – face să apară şi să amplifice sentimentele de tandreţe, conferă o mare deschidere afectivă, sinceritate, spontaneitate.
Vechii greci, perşii, egiptenii şi romanii foloseau trandafirul nu doar ca plantă ornamentală, ci şi ca ingredient în diverse parfumuri cu efecte afrodisiace.
Aceste “virtuţi” ale uleiului volatil de trandafir sunt principiile active, bogaţii ce se numesc: geraniol, nerol, citonelol, derivaţi flavonici, tanin, acid galic.
În creştinism trandafirul alb, roșu și auriu sunt trandafirii devoțiunii către Fecioarei Maria cu numele de Rosa Mystica (Trandafirul tainic) unde albul este şi trandafirul mistic al raiului, trandafirul fără spini un simbol al purităţii.
Trandafirul roşu este asociat cu sângele pierdut de Christos răstignit pe cruce, este considerat un semn al calvarului, al carităţii, iar trandafirul galben (auriu) este simbolul iertării și purificării, legat de această jertfă a sângelui vărsat, trandafirul capătă simbolul unei renaşteri mistice.
Ca şi acesoriu de cult religios uleiul de trandafir era cunoscut şi folosit în Persia cu o mie de ani înaintea erei noastre.
Abia în Roma antică, uleiul de trandafir a fost folosit în practicile de înfrumusetare ale vremii, când medicul militar şi botanistul Dioskurides (secolul I d.Chr.) i-a elogiat virtuţile cosmetice. În opera sa medicală, intitulată „De materia medica”, compusă din şase volume de studii dedicate sănătaţii şi frumuseţii, iar trandafirul joacă un rol principal în aceasta operă
In 1612 a fost distilat pentru prima oară în Kaşmir uleiul din petale de trandafir şi apoi folosit în industria cosmetică şi farmaceutică, pentru această metodă de distilare sunt necesare 50 kg petale de trandafiri pentru a se obţine 10 ml de ulei pur de trandafiri.
Să revenim în zilele noastre şi să vedem cum putem să ne bucurăm de efectele mirificelor petale. În articolul urmator – Reţete cosmetice HOME MADE din trandafiri şi din extracte şi uleiuri de trandafiri.
Maria Mihaiu
Cosmeticiana & Trainer Cosmetica


Comments are closed.