IMG_1107Radiaţiile solare sau razele ultraviolete (UV) sunt radiaţii electomagnetice cu lungimea de undă mai mică decât radiaţiile luminii.  Acestea, în funcţie de lungimea de undă sunt clasificate ca şi radiaţii: UVA, UVB, UVC .

Radiaţiile UVA şi UVB pătrund în atmosferă, UVA penetrează pielea mai profund comparativ cu UVB, fiind responsabile de fenomenul de îmbătrânire a pielii şi de ridarea ei (photoaging), iar studiile din ultimii 20 de ani au relevat faptul că UVA pot provoaca unele tipuri de cancer de piele prin dezvoltarea de keranocite – celule bazale, scuamoase.

Radiaţiile UVA ne afectează pe tot parcursul vieţii deoarece sunt cele mai răspandite, pe tot parcursul zilei, al anului şi penetrează norii şi sticla.

Radiaţiile UVB au cea mai mare intensitate din aprilie pana in octombrie, între orele 10 şi 16. La altitudini înalte şi pe suprafeţe reflectorizante (gheaţă, zăpadă) aceste radiaţii pot fi mult mai mult penetrante şi nocive, ducând şi acestea la dezvoltarea cancerului de piele.

Radiaţiile UVC nu au efecte negative asupra pielii.

Ultravioletele pătrund şi prin ţesături, însă există haine speciale care limiteaza expunerea la ultraviolet. Unitatea de măsura este UPF şi se măsoara ca şi în cazul cremelor de protectie solară.

Factorul de protectie solara SPF (Sun Factor Protection) indică timpul până când filtrele de protecţie solară protejază de radiatiile UVB ce vor înrosi pielea.

O lotiune cu SPF 15, ecraneaza 93% din razele UVB, iar timpul de expunere cu protecţiea pielii este de 15 x timpul în care se roşeşte pielea fiecaruia fără să fie protejată.

Un SPF 30 este 30 x 10 min. şi ecranează 97%, în timp de SPF 50, ecranează 98%.IMG_1138

Deoarece atat UVA si UVB sunt dăunatoare, aveti nevoie de protectie solara pentru ambele tipuri de raze, iar pentru a va asigura ca aţi achizitionat un produs care vă protejează pe un spectru cât mai larg puteţi opta pentru un mix de ingrediente de protecţie solară.

În prezent, există 17 ingrediente active aprobate de FDA (Food end Drug Administration organism abilitat în USA) pentru utilizarea în produsele de protecţie solară. Aceste filtre se împart în două mari categorii: filtre cu produse chimice şi fizice.

Cele mai multe filtre UV sunt chimice: Ele formeaza o peliculă subţire, protectoare pe suprafaţa pielii şi absorb radiaţiile UV înainte de a pătrunde prin piele.

Cremele cu protecţie solară cu filtre fizice sunt particule insolubile care reflecta UV departe de piele,

Fiindcă incidenţa de boli de piele este foarte mare voi prezenta atât ingredientele de natură chimică cât şi cele fizice, care au un rol de a proteja împotriva radiaţiilor solare nocive.

Foarte multe persoane mi-au adresat întrebari referitor la ingredientele din produsele de protectie solara, vi le fac cunoscute pentru a le identifica în conţinutul lotiunilor sau cremelor de protecţie, însă nu pot spune că sunt adepta cocktail-urilor chimice aplicate pe piele.

Cele mai multe ecrane solare conţin un amestec de ingrediente active, chimice si fizice.

Lungimea de unda a radiaţiilor ultravioletele 

  • UVA1: 340-400 nm  (nanometru)
  • UVA2: 320-340 nm
  • UVB: 290-320 nm

În produsele de protecţie solară aprobate FDA filtrele chimce absorbante sunt acestea:

Ingredientul activ/filtrul UV

Acid aminobenzoic (PABA) – UVB
Avobenzone – UVA1
Cinoxate – UVB
Dioxybenzone – UVB, UVA2
Ecamsule (Mexoryl SX) – UVA2
Ensulizole (Phenylbenzimiazole Sulfonic Acid) – UVB
Homosalate – UVB
Meradimate (Menthyl Anthranilate) – UVA2
Octocrylene – UVB
Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate) – UVB
Octisalate ( Octyl Salicylate) – UVB
Oxybenzone – UVB, UVA2
Padimate O – UVB
Sulisobenzone – UVB, UVA2
Trolamine Salicylate – UVB

Filtre fizice de protecţie solară:
Dioxid de titan – UVB, UVA2
Oxid de zinc – UVB,UVA2, UVA1

Bibliografie: wilkipedia, skincancer.org

Mai nou apărut este uleiul de karanja cu un SPF implicit.   Furnizor: Aroma-Shop .

Va urma un articol cu o crema de protectie solara cu filtre fizice de la furnizorul Aroma-Shop.

 

 

Likes(1)(0)