Sensibilitatea este o afectiune a pielii in continua crestere, iar cei care au un diagnostic certificat de un dermatolog, de piele sensibila, este un segment evaluat pe o plaja de la 10% la 20% dintre europeni. Un numar si mai mare este cel al persoanelor care si-au auto-perceput pielea sensibila. Numarul celor care pretind că au „o piele reactiva” s-a dublat de la 25% în 1980 la aproape 50% . Având în vedere această situaţie, este necesara o precautie in plus  si o ingrijire atenta cu produsele potrivite, care nu vor produce pielii daune si mai mari.

Cauzele ce provoaca aceasta sensibilitate sunt multiple si le-am expus  si in acesta postare ” Frumusete si cosmetica – rasfat si sfaturi utile”

Pentru a alege combinaţia potrivită de ingrediente active trebuie mai întâi să înţelegeti proprietăţile pielii. Pielea este numita bariera acida a pielii, ea avand un pH de 5,5, decalarea de la aceasta valoare duce la supraincarcarea propriile noastre mecanisme naturale de aparare, iar ca si reactie rezulta o iratibilitate cutanata.

Ingrijirea pielii trebuie adoptata in asa fel incat ea sa ramana o barieră de protectie, prin proprietatile sale anti-inflamatorii si calmante. Cei care au „o piele reactiva”, adica o sensibilitate mare ar trebui să încerce sa reduca probabilitatea de reacţie a pielii.

Pentru a avea o imagine de ansamblu voi menţiona cateva materii prime, care sunt speciale pentru tipul de piele sensibila, sper ca acest lucru îi ajute pe cei care isi aleg produsele de ingrijire, sau care isi prepara ei produsele pentru ingrijire.

Uleiurile si unturile vegetale cele mai eficiente sunt cele presate la rece, iar dintre acestea cele utile pentru pielea sensibila sunt: ulei de măceşe(rosa mosqueta), ulei de samburi de caise, de piersici, ulei de seminţe de kiwi, ulei de Evening Primrose sau luminita de seara, ulei de limba-mielului sau borago, unt de shea, unt de cocos, ulei de jojoba, ulei de germeni de grau, ulei de susan, ulei de migdale;

Uleiurile macerate (o planta este macerata intr-un ulei purtator care ii preia proprietatile active) : ulei de galbenele (calendulla oficinalis) ulei de tataneasa , ulei de Răcovina (Stellaria media), ulei de castan salbatic;

Uleiuri esentiale cum ar fi : muşeţelul Roman, musetel german, ulei de neroli, ulei de rose (rosa mosqueta, rosa damasceta), ulei esential de lavanda;

Apele de flori sau hydrolatele:
Apa de trandafiri, apa de musetel, apa de albăstrele, apa de lavanda;

Alte ingrediente naturale excelente pentru tenurile sensibile este argila, in special cea roz şi cea alba.

Ca si exfoliante cele mai indicate sunt : mierea, cocosul, exfoliantele din samburi de jojoba, de cafea, ovaz, ceai verde, cupuacu, iar de preferinata sa fie din plante organice.

Vitaminele : vitamina A (retinol palmitat), vitamina E (tocopherol) şi vitamina C pulbere (pentru tenul gras si acneic in special), neaparat naturale cele de sinteza nu au efectul scontat.

Alte ingrediente active mai sunt: alantoina pulbere, Aloe Vera, lecitina, squalane, extract de glicerol, hidrolat de matase, extractul de castraveti, hamamelis;

Cremele hidratante pentru ten sensibil este indicat sa contina aceste elemente si mai pot include si altele precum: glicerina, acidul hialuronic, conservanti naturali sau de provenienta vegetala;

Extractele botanice cum sunt cele de: musetel, de galbenele, de catina alba, de coacaze negre, de lavanda, de sunatoare.

Sapunurile pe care le folositi sa fie obtinute din aceste ingrediente si sunt preferabile cele home made si pe care la gasiti pe site-ul Breslo, sau in targuri si expozitii cu produse naturale, evitati culorile foarte pronuntate si care nu sunt obtinute din plante.

Aceste date sunt informative, iar diagnosticarea si tratamentul se face la recomandarea persoanelor abilitate in acest sens.

Likes(0)(0)