Cunoastem fiecare, mai mult sau mai putin, de ce avem nevoie pentru ten, s-au mai bine zis cum se comporta tenul si pielea in general la diferiti factori externi – creme, farduri, rujuri, soare, aer, etc. , sau interni – adica ceea ce ingeram si daca unele alimente sau bauturi, ne agreseaza si irita pielea.
Din multitudinea de produse de intretinere exista tentatia (aici in Romania) de a alege un produs de BRAND (adica un nume cunoscut, sonor si neaparat cu pret mare) , sau se mai alege un produs dupa publicitatea care i se face acelei creme, sau unui produs de intretinere.
In general pentru a vinde un produs si a te pozitiona pe piata se „inventeaza in laborator un principiu activ ” sau un „efect miraculos” se omologheaza si apoi se lanseaza pe piata produsul printr-o politica de marketing bine tintita, urmeaza publicitatea, reclama, iar subliminal se induce certitudinea ca acel produs este de exceptie si poate face minuni.
Reclamele, intaresc si conving definitiv ca produsul scump de altfel, este cel care indeparteaza riduri, intinereste pielea, reface si are multe alte actiuni de-a dreptul magice.
V-ati intrebat vreodata cam ce cantitati din ingredientele intradevar benefice ar trebui sa fie inglobate intr-un borcanel de crema de 100 ml? Ca sa ajungem la raspuns haideti sa vedem din ce se compune o crema:
O crema este o “emulsie” pe baza de apa si un produs uleios, excipientul (adica produsul de baza care de regula trebuie sa fie faza uleiosa sau grasimea), in cazul cremelor conventionale aceasta este fie un derivat sintetic al petrolului, fie o grasime animala, iar pentru a imbina cei doi constituienti de baza se folosesc emulsifiantii care au proprietatea de a „uni” apa si uleiul si previn separarea lor.
Conservantii sunt necesari intr- o crema ca aceasta sa nu rancezeasca, sau sa se altereze, adica sa aiba un termen de valabilitate, urmatoarele componente din creme sunt aditivii, sau substantele active si care sunt in procent foarte mic max. 3%, apoi parfumul si colorantii in unele cazuri.
Pentru ca o crema sa reziste cat mai mult si fiindca are in componenta apa, mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor si agentilor patogeni, se impune folosirea substantelor conservante, acestea fiind de fapt adevaratii “daunatori” atat pentru sanatatea pielii cat si a organismului.
Cum aflam componenta ingredientelor din creme dupa inscriptiile de pe etichete
Componenta ingredientelor din creme trebuie sa se afiseze pe etichete, in ordine descrescatoare, iar daca produsul are inscriptia in alta limba este obligatorie traducerea componentelor din crema.
Produsele de ingrijire sa le zicem – conventionale – au insiruite in compozitie o gramada de denumiri pe care le poti “traduce” doar daca esti chimist, mai simplu spus sunt “cocteilurile de chimicale” pe care le introducem in piele.
Daca aceste denumiri abunda in cuvinte latine atunci sunteti pe drumul cel bun, producatorul afiseaza pe eticheta denumirea in latina (de cele mai multe ori) a plantelor din care sunt extrase elementele active ( ulei, unt, extract, etc.). Daca acel produs este cerificat Bio sau Eco si scrie pe eticheta ce procent de ingrediente naturale include ajungem la:
Capitolul preturi
De ce produsele naturale au indusa ideea ca sunt mai scumpe?
1. Ingredientele obtinute din agricultura biologica se cultiva pe soluri care in ultimii 5 ani nu au fost tratate cu pesticide (trebuie certificat acest lucru), plantele nu trebuie sa fi suportat modificari genetice, sau sa fi fost tratate cu pesticide.
2. Durata de valabilitate a produsului este mult mai mica fata de produsele conventionale (6 luni, max. un an), deoarece acestea nu includ in formula conservantii chimici care dau o valabilitate mult mai mare produsului.
3. Pentru a obtine citeva grame de extract pur sau un ulei, sunt necesare cantitati foarte mari de frunze, fructe sau flori, acesta ar fi un alt argument.
Acestea ar putea motiva pretul mai ridicat, dar in nici un caz preturile nu ajung la nivelul produselor cu nume sonore si reclama pe masura si care nu au pe eticheta procentul de produse sau ingrediente naturale si active ce sunt incluse in crema.
4. Multi comercianti profita de tendinta pietei de a alege produsele naturale si atunci ridica foarte mult preturile, dar cu rabdare se pot gasi pe piata produse de calitate, certificate si care sunt la preturi mai mult decat rezonabile.
Cel mai sigur si eficient este sa alegeti un produs cat mai putin procesat fizic sau chimic si fara alte ingrediente, alegerea apartine fiecareia, de noi depinde ” Sa ne intoarcem la natura!”
![](https://blog.mariamaria.ro/wp-content/plugins/like-dislike-counter-for-posts-pages-and-comments/images/up.png)
![](https://blog.mariamaria.ro/wp-content/plugins/like-dislike-counter-for-posts-pages-and-comments/images/down.png)
TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=1020