Articol publicat pe www.desprespa.ro
In calitate de fosta fumatoare, pot sa am o pozitie obiectiva si transanta despre necesitatea renuntarii la fumat, a evitarii de a-i “obliga” la fumatul pasiv pe nefumatori, indiferent in ce loc te afli tu fumatorule.
Nocivitatea si efectele distructive ale fumatului asupra pielii
Organizatiei Mondiale a Sanatatii a declarat ziua de 31 mai drept ziua mondiala de lupta impotriva fumatului, insa pentru a renunta la fumat sau a reduce substantial numarul de tigari fumate pe zi se poate incepe chiar de azi.
In Elvetia si SUA s-au facut studii care au relevat faptul ca avertismentele despre efectele letale ale fumatului au un efect contrar. Aceste studii arata ca mesajele de pe pachetele de tigari au efecte inverse asupra fumatorilor, ei isi “inving spaima” cu cate … o tigara aprinsa.
Solutia eficienta pronuntata de oamenii de stiinta, pentru a renunta la fumat ar fi mesajele care afirma ca fumatul TE URATESTE, te imbatraneste prematur si te fac neatragatoare… Astfel de mesaje sunt mult mai de impact, mai ales in cazul femeilor. Tot studiile dermatologice au demonstrat, din pacate cu certitudine, ca femeile sunt mai sensibile decat barbatii la efectele nocive ale fumatului si in special efectele distructive se rasfrang asupra tenului.
In structura fetei apar modificari datorate de aparitia ridurilor, astfel s-a dovedit stiintific ca 10 ani de fumat lasa urme vizibile pe fata, apare o imbatranire prematura si o pigmentare de la galben la cenusiu a tenului. Modificarile dermatologice, in ceea ce priveste tenul femeilor, se datoreaza scaderii accentuate a productiei fibrelor de elastina si colagen, cele care sunt responsabile de elasticitatea si rezistenta pielii.
Principalii “responsabili” de efectul toxic asupra pielii
Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.
Nicotina provoaca micsorarea diametrului vaselor sangvine prin contractia fibrelor musculare netede din peretii vaselor sanguine, fenomenul se numeste vasoconstrictie.
Care este efectul? Se reduce afluxul sanguin, iar aceasta duce la diminuarea oxigenarii si a schimburilor la nivel celular, practic, vasele sanguine sunt „strangulate” si reduc cantitatea de sange care iriga pielea.
Alte urmari ale acestui proces sunt diminuarea cantitatii de estrogeni, ceea ce amplifica efectul daunator asupra pielii femeilor si in special a celor aflate la menopauza. In cazul marilor fumatoare diametrul fibrelor elastice este crescut si fragmentat. Tenul lipsit de oxigen si nutrientii transportati de sange se deshidrateaza in timp, capata un aspect tern, lipsit de stralucire si luminozitate.
Specific acestor fumatoare mai sunt ridurile pronuntate din jurul gurii, datorita slabirii muschilor auriculari si caderea pometilor datorita slabirii muschilor pielosi din zona zigomatica.
Gudroanele duc la intoxicarea intregului organism, iar in acest caz organismul trebuie sa “lupte continuu” pentru curatare, pentru a se mentine sanatos, in acest caz fiind obligat sa consume antioxidanti si vitamine in plus.
Este de la sine inteles ca fumatul este mult “mai placut” atunci cand se consuma si cafea, sucuri acidulate sau alcool, unele potentandu-le pe celelalte, iar daca vom “diseca” si compozitia acestor lichide, daca se consuma in exces, au si ele repercursiuni negative asupra pielii.
Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene.
Monoxidul de carbon este un alt factor care scade capacitatea de transport a oxigenului, acesta ducand si la aparitia aterosclerozei.
Fumul de tigara eliberat in atmosfera are un efect de uscare a pielii, efectul negativ al fumului extinzandu-se si asupra fumatorilor pasivi.
Saptamana viitoare voi prezenta legatura dintre fumat si acnee si ingrijirea pielii in cazul fumatoarelor.
TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=1503