Articol publicat pe www.desprespa.ro

Va propun astazi o continuare a legendelor despre  istoria cosmeticii din lumea antica si voi continua cu practicile cosmetice din Elada cum mai era denumita Grecia antica.

Parintele medicinei Hipocrate folosea practicile igienei medicale pentru mentinerea prospetimii si sanatatii pielii. In antichitate, cosmetica si medicina constituau aceiasi disciplina, iar denumirea de cosmetica deriva din cuvantul grec kosmetike care inseamna  arta de a-si face toaleta, iar kosmetikos inseamna arta de a se impodobi, astfel se explica ca incepand de atunci cosmetica fiziologica sau de intretinere era diferentiata de cosmetica decorativa.

Inca din copilarie am fost atrasa de istoria antica si mai ales de mitologiile Eladei, iar in urma cu cativa ani am avut ocazia sa vizitez Atena si al sau Muzeu National de Istorie, muzeu unde am avut surpriza si incantarea sa descopar tipologia feminina greceasca, o frumusete maiestuoasa si misterioasa, ce transpare din statuile si exponatele vazute.

Dincolo de statui se puteau ghici femei fascinante, puternice, ce au servit ca ori ca muze inspiratoare sculptorilor de odinioara, ori au influentat prin personalitatea si frumusetea lor mitologia Greciei antice. Aceste demne urmase ale frumoasei Afrodita, aveau cu siguranta secrete magice prin care-si puneau in evidenta chipul si isi conservau frumusetea.

Izvoare istorice atesta faptul ca atletii greci isi ungeau trupurile in mod ritualic, cu “aurul lichid”, sau uleiul de masline, acestia avand credinta ca uleiul de masline ar fi izvorul tineretii si ar conferi puteri sporite in intrecerile olimpice sportive.

Asadar acest  “aur lichid”  cum era denumit de Homer,  obtinut din fructele maslinului era atat de important pentru grecii antici, incat unii conducatori ai Atenei au legiferat interdictia taierii maslinilor, sub pedeapsa condamnarii la moarte sau exilarea din cetate. Un adevarat simbol al abundentei, al maretiei si pacii, ramurile de maslin, impodobeau capetele conducatorilor si erau aduse ca ofranda zeilor.

Uleiul de masline contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, frunza de maslin este bogata in clorofila, acizi grasi nesaturati (omega 3 si omega 9 – eficienti pentru hidratarea tenului uscat), fier, triglyceride. Cel mai bun ulei de masline este cel obtinut prin presarea la rece, cel extra-virgin. Presarea la rece este un procedeu care nu altereaza continutul de vitamine, enzyme si acizi esentiali.

O alta planta originara tot din Grecia este Mirtul un arbust originar ale carui proprietati il face sa fie folosit inca din antichitate in cosmeticele vremii. Macedonenii faceau din florile lui o apa aromata cunoscuta sub denumirea de Apa Ingerilor a carei principala calitate era catifelarea pielii.

In zilele noastre laboratoare cosmetice renumite folosesc florile de mirt pentru proprietatile lor antiseptice si dezinfectante, mai ales pentru realizarea produselor care sa inchida canalele sebacee.

Cea mai veche fabrica de parfumuri din lume dateaza din anul 4000 i.Chr. si a fost descoperita, in anul 1993, intr-un site arheologic din Cipru. Echipa de cercetatori a concluzionat ca un puternic cutremur a surprins lucratorii chiar in timp ce manufacturau parfumurile, ingropand astfel in adancuri laboratoarele stravechi. In urma analizelor, s-a descoperit ca acolo se “fabricau” parfumuri, utilizand ulei de masline si plante aromate, cum ar fi: rozmarin, coriandru, bergamota, mir, lavanda.

Cat despre practicile de impodibire a fetei in Grecia antica, femeile au folosit carbonatul bazic de plumb pentru a-si albi fata. Aceasta substanta a ramas populara timp de secole, insa datorita actiunii sale toxice, aceasta substanta putea provoca chiar moartea celor care o foloseau.

Cum se vede din aceste istorisiri ingredientele folosite erau in cea mai mare masura naturale cu actiuni benefice asupra organismului, insa pentru a respecta normele de frumusete ale acelor vremuri, femeile foloseau, fara sa stie cel mai probabil, substante toxice, cu efecte nocive.

Likes(0)(0)