Pe chipul unei femei ceea ce iese prima data in evidenta este parul, iar apoi sprincenele, conturul lor intregeste expresia si infrumuseteaza fata in concordanta cu ochii si buzele.

Forma sprancenelor da nenumarate indicii despre persoana care le poseda.  Am avut ocazia sa vad sprancene natural conturate pe frunte, care completau si intregeau personalitatea persoanei respective.

In ultimii ani au aparut insa pe fruntea tot mai multor femei si fete foarte tinere , “copii” sau sabloane dupa sprancenele unor personaje feminine, intens mediatizare dupa micile sau marile scandaluri mondene , iar desenul sprancenelor lor a creat un “adevarat trend”, dar care nu are nici o legatura cu estetica faciala.

Ca si orice sablon nici aceste imitatii nu se potrivesc pe orice chip, sunt stridente prin arcuirile serpuitoare, sau unghiurile ascutie si colorate intens in negru maro sau roscat. Daca sunt “modelate si stilizate”  prin pensat, din sprancenele naturale, in cateva luni se refac.

brow1Exista tehnica pigmentarii prin tatuaj semipermanent, tehnica prin care se pot remodela sprancenele in mod corect.
Aceasta tehnica daca este practicata de profesionisti devine o arta, deoarece completeaza, remediaza si infrumuseteaza un chip, acolo unde sunt foarte putine fire de par (ca si in poza de mai jos), unde sprincenele sunt descendente dobandite, sau datorita varstei.
Remodelarea sprancenelor este  o practica curenta in Romania, insa din pacate rezultatele de cele mai multe ori sunt dezamagitoare, definindu-le prin doua linii stralucitoare si stridente, conturate pe frunte, neaparat in unghiuri ascutite si in unele cazuri in arcuiri “spectaculoase” ce devin nefiresti atunci cand sunt dublate de o mimica mai expresiva.

Pentru a nu fi acuzata de subiectivism va voi oferi informatiile de la o profesionista in domeniu, de altfel printre foarte, putinele artiste ce modeleaza in mod NATURAL si verosimil forma, culoarea si TRANSPARENTA SPRANCENELOR prin tatuajul semipermanent.

Olga Muntean, cosmetician, trainer in pigmentarea semipermanenta, m-a impresionat de cum am cunoscut-o, prin modul cum abordeaza si cum realizeaza acest “proces de remodelare” al sprancenelor, buzelor, sau conturul ochilor si cum transmite mai departe informatia si tehnica.

Olga, a studiat si s-a specializat in aceasta tehnica in Republica Moldova si in Ucraina, iar de 10 ani lucreaza in Bucuresti, unde modeleaza si corecteaza imperfectiunile naturale sau “accidental dobandite” ale sprincenelor sau buzelor.
Asadar am avut placerea sa accepte sa raspunda la cateva din intrebarile mele:

M.M. – Ce inseamna sprincenele pentru tine?
O.M. – Sprincenele contureaza chipul; ochii si buzele fara sprincene natural conturate dau o fata artificiala, sprinceanele corect pensate scoat in evienta expresivitatea fetei, pun in evidenta trasaturile si frumusetea chipului. Sprancenele pot strica foarte mult o fata, in mod inutil, daca nu au forma adecvata.
M.M – Ce inseamna tatuaj semipermanent?
O.M. – Adesea se creeaza o confuzie intre tatuaj permanent si semipermanent, practic este aceiasi tehnica si o sa explic de ce:
In primul caz, tatuajul se numeste permanent, deoarece nu dispare complet, odata realizat el ramane acolo, forma realizata mentinandu-se in timp, se atenuaza putin nuanta, din acest motiv se numeste permanent.
In al doilea caz, al tatuajului semipermanent, procedeul este acelasi , doar ca nuanta se decoloreaza cu timp, iar tatuajul un dispare total . Deci, si in primul caz si in al doilea este corecta denumirea procedeului respectiv.

Decolorarea intervine prin expunerea la soare, solar, abuzul de peelinguri, rapiditatea metabolismului, reinoirea celulara, oragnismul are tendinta de a inlatura orice “corp strain”, de asemenea tratamentul cu antibiotice determina decolorarea pigmentului.

Avantajul acestei mbrow2etode semipermanente este ca dupa un an sau doi, se poare interveni si reimprospata culoarea sau forma, fara ca actiunea sa fie nociva deoarece pigmentii sunt de origine vegetala.

M.M. – Cum se contureaza sprincenele?
OM – O sprinceana trebuie sa aiba “un inceput”- coltul intern al ochiului, apoi urmeaza “punctual inalt” sau unghiul de unde se arcuieste spranceana si se termina cu “codita sprancenei ”. Aceasta trebuie sa reprezinte 1/3 din spranceana, pornind din punctual inalt; codita trebuie sa aibe o directie usor ascendenta spre ureche , in nici un caz descendenta, deoarece “ inchide fata” …si da senzatia de ochi cazuti, plansi.

Impactul pe care forma sprancenelor il are asupra infatisarii unei persoane este definitoriu, nici o alta trasatura nu influenteaza la fel de puternic infatisarea unei persoane, tocmai de aceea, sprancenele merita toata ateindexntia si nu trebuie tratate cu superificalitate.

Alegand forma potrivita de sprancene, poti echilibra forma fetei, ochii mici, ochii prea apropiati sau prea departati. Poti folosi sprancenele ca element pentru a accentua anumite trasaturi sau poti distrage atentia de la trasaturile mai putin frumoase, cum ar fi un nas proeminent sau o frunte lata.

Cind vorbim de forma sprincenei nu trebuie sa se tinea cont de “moda”, este un concept gresit sa se imite trasaturile unor personalitati , sau actrite, insa exista si exceptii de la regula cum este de exemplu Angelina Jolie.

Sprinceanele trebuie sa fie in armonie cu buzele, sa fie naturale, de exemplu in cazul unor buze carnoase nu poti sa stilizezi sprincene subtiri si invers, apare o distonanta care “dezechilibreaza chipul“.

Prin intermediul acestei tehnici de tatuaj se perfectioneaza forma naturala cu care am fost inzestrati, rolul tatuajului nu inseamna o stridenta a sprincenelor in defavoarea restului elementelor fetei.

M.M. – Am spus intotdeauna NU sprincene gen lipitoare !!!
O.M. – Pigmentarea semipermanenta a sprincenelor in nici un caz nu trebuie sa para artificiala, deoarece ar dezechilibra intregul fetei, prin aceasta metoda TREBUIE sa se imite firele de par din sprancene, sa se completeaze golurile acolo unde natura nu a fost darnica, sau lipsurile accidentale.

M.M. – Fiindca am ajuns la firele de par ce poti sa-mi spui despre aceasta tehnica de a desebrow12na firele de par?
O.M. – In Romania sunt foarte putine scoli in care se invata si se practica tehnica corecta de tatuaj. Practic nu se cunoaste tehnica corecta, aici se tatueaza doar plin hasurat, aceasta fiind doar o etapa, iar daca se ramane doar la aceasta etapa se creaza senzatia unei fete de clovn. Desi se vorbeste de tatuajul cu fire de par, acestea nu se vad in realitate , fiindca nu se cunoaste tehnica…
Prin tehnica de tatuaj “fir cu fir”, se realizeaza un tatuaj natural, unde se pastreaza “TRANSPARENTA SPRANCENEI”!

Cu timpul si datorita decolorarii provocate de diferiti factori in cazul tatuajului “fir cu fir” sprincenele se vor decolora treptat practic devin mai “transparente”, in nici un caz nu se vor decolora inestetic.
M.M. – Am vazut ca marea majoritate a “posesoarelor” de spancene tatuate strident, in timp, culoarea spancenelor “migreaza” de la negru, sau brun in acele nuante neverosimile de : caramiziu, mov, roz.

O.M. – Da, apar acele spancene in culori neanatomice, deoarece nu sunt efectuate firele.
Prin tehnica “fir cu fir” impactul este mult atenuat, practic invizibil, iar acolo unde este posibil se completeaza cu firele naturale.

M.M. – Este dureros tatuajul? De cand realizezi tatuajul semipermanent?
O.M. – Metoda de tatuaj nu este dureroasa, deoarece se realizeaza o anestezie locala, senzatia pe parcursul lucrarii poate fi usor deranjanta, datorita senzatiei de zgirietura, mai ales in zona cea mai sensibila, cea apropiata de nas.
Practic aceasta metoda de peste peste 7 ani fara nici un incident de sanatate, sau efecte secundare.

buzeM.M. – Ce poti sa-mi spui de tatuajul buzelor?
O.M. – In primul rand tin sa subliniez ca NU se face prin tatuaj o marire a buzelor, este gresita aceasta informatie de MARKETING care se lanseaza pe piata; daca vre-un “specialist” afirma asa ceva este FALS.
Tatuajul buzelor doar corecteaza imperfectiunile si asimetriile buzelor, depasirea conturului natural poate sa fie de max. 1,5 – 2 mm ceea ce este de fapt foarte mult .

M.M. – Totusi exista tehnici care mai atenueaza semnele lasate de trecerea timpului, ce poti sa ne spui sau sa ne dezvalui despre acestea?
O.M. – Pentru pielea matura se tine cont de trasaturile fetei si se pot corecta, sau mai bine zis se poate crea un effect de liting in cazul sprincenelor.1
Conturul buzelor se poate corecta usor in asa fel incat sa nu dea senzatia de buze cazute, iar pentru conturul ochilor se umple coltul exterior, pentru a da impresia de ochi ridicat. Foarte important pentru ochi este “ codita” tatuajului: ce nu trebuie sa depaseasca pliul natural de la comisura externa a ochiului, deoarece o codita foarte alungita in timp se poate “taia” prin aparitia ridurilor .

M.M. – Cum sunt asigurate masurile de protectie, avand in vedere ca se penetreaza pielea?
O.M. – Tot ce intra in contact cu pielea clientului trebuie sa fie de unica folosinta!
Cand te hotarasit pentru un tatuaj trebuie sa studiezi foarte bine toate elementele care concura la realizarea tatuajului: mana sigura si profesionista, igiena, originea si calitatea pigmentilor si mai ales alte “lucrari effectuate” , deoarece fata este cartea ta de vizita.
Alte elemente care va pot ajuta atunci cand luati aceasta hotarare sunt acestea:
– Niciodata sprincenele nu se tatueaza in negru deoarece, prin decolorare ele pot deveni albastre sau verde-albastrui, cea ce este nenatural;
– Important! Cu cit nunata este mai inchisa cu atit eliminarea culorii este mai dificila uneori imposibil de efectua o schimbare;
– Femeilor gravide si celor care alapteaza nu le este recomandat tatuajul deoarece organismul este in transformare hormonala, iar pigmentul se poate modifica intr-o nuanta nedorita.
MM – Olga, iti multumesc ca ai avut amabilitatea sa ne impartasesti din secretele meseriei tale, iar cele care vor dori sa recurga la un tatuaj semipermanent poate vor tine cont de ceea ce ne-ai spus.
Pe Olga Muntean o puteti gasi si aici pentru programari de training sau tatuaje semipermanente.

Likes(0)(0)