Articol publicat pe www.desprespa.ro

Hipocrate afirma: “ Fie ca alimentele sa va devina remedii, iar remediile, alimente.” Acest aforism al medicului grec Hipocrate sintetizeaza excelent necesitatea adoptarii unui stil de alimentatie eficient, sanatos care se poate reflecta si in cantitatea de minerale ingerate, ce se pot asimila integral in organism si pot reactiona ca un medicament sau ca o toxina.

Mineralele sunt prezente in organismul uman avand functii importante la fel ca si vitaminele, insa nu pot fi sintetizate, ele se afla sub forma de combinatii organice si de saruri minerale in alimente, sub forma de saruri in apa bauta si in sarea din mancare. Sursa cea mai sigura de elemente minerale este solul de unde sunt preluate de plante, iar apoi omul le asimileaza din legume, fructe, lapte, cereale, oua, etc.

Mineralele se impart in: MACROMINERALE – potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, fier, clor, sulf si MICROMINERALELE sau OLIGOELEMENTE si se afla in cantitati foarte mici in corp, dar in totalitate se pot gasi pana la 80 de oligoelemente in organismul uman sau vegetal, insa cele cu rol esential sunt – iod, clor, flor, cobalt, cupru, selenium, siliciu, iod, iar aurul si argintul sunt in cantitati infime.

Rolul lor pentru piele, par, unghii si procesele metabolice si in general pentru o buna functionare a organismului o voi sintetiza in continuare:

Calciul (Ca) participa la formarea oaselor, a dintilor, iar asociat cu fosforul favorizeaza cresterea.

Lipsa calciului poate provoca urmatoarele afectiuni : alergii in general, aritmie cardiaca, palpitatii, ateroscleroza, varice, abces, fistule purulente, afectiuni dermatologice in general, acnee in general, alopecie, psoriazis, unghii deformate si fragile, depigmentarea parului, spasmofilie, anemie, hemofilie, demineralizare ososa, dureri osose, entorsa, fracturi, osteoporoza, reumatism, rinita, urticarie, astm, alergie, iritabilitate, carii, fragilitate dentara, paradontoza.

STRESUL, OBOSEALA PRELUNGITA SI LIPSA DE MISCARE favorizeaza disfunctii in metabolismul deficitar al calciului.

Fierul (Fe) este implicat in procesul secretiei gastrice asigura nutritia mucoaselor si a pielii, creste rezistenta la infectii, are rolul de oxigenare al sangelui, de asimilare a complexului de vitamine B, sustine functionarea corecta a sistemului imunitar.

Fosforul (F) dupa calciu este elementul mineral cel mai prezent in corpul uman, reprezentand 1% din greutatea corporala, intra in structura muschilor, a scheletului, in nervi si sange.

Magneziu (Mg) Participa in metabolismul glucidelor si in schimbul de energie. Joaca un rol important in formarea tesutului osos, in metabolismul calciului si al vitaminei C.

Potasiu (K) Participa in reglarea echilibrului acido-bazic.si la fuctionarea normala a sistemului nervos, inimii, muschilor, rinichilor, sangelui. Lipsa potasiului sau kaliului duce la scaderea sensibilitatii cutanate.

Sodiu – Na sau natriu, mentine nivelul normal al lichidelor in organism, ajuta la functionarea normal a sistemului muscular, vascular si al limfei.

Sulful (S) – intra în componenta unor aminoacizi, a vitaminelor, a insulinei, sistemului nervos, oaselor, cartilajelor, bilei, sangelui.

Clorul (Cl) sub forma ionica, este caracteristic lichidului extracelular combinat mai ales cu sodiul. Ionii de clor sunt necesari pentru producerea HCl din acidul gastric.

MICROMINERALELE sau oligomineralele

Cupru (Cu) – rol in formarea oaselor, in sinteza pigmentului pielii, ochilor, parului, in procesul de vindecare a ranilor, participa in sinteza eritrocitelor. Este important pentru echilibrul psiho-emotional.

Seleniu (Se) participa in functionarea normala a membranei celulare. contribuie la asimilarea vitaminei E.

Siliciu (Si) participa in formarea oaselor, sustine starea normala a pielii, a vaselor sanguine mari, a tesutului conjunctiv si timusului.

Zinc (Zn) asigura o buna vindecare a ranilor si arsurilor, mentine activitatea sistemului imunitar, joaca un rol important in formarea si dezvoltarea glandelor sexuale.

Crom (Cr), face parte din compozitia vitaminei B1 SI impreuna cu fierul, constituie un eficient factor antianemic, are proprietati vasodilatatoare.

Cobalt (Co), excesul in cobalt rar intalnit, poate provoca hipertrofia tiroidei.

Iod (I) participa in formarea hormonilor glandei tiroide, in schimbul de energie.

Fluor (F) participa la formarea oaselor si a smaltului dentar.

Aur (Au) prezent si in structura ADN-ului uman, iar organismul femeii contine de 5-6 ori mai mult aur decat cel al barbatului, este antiifecţios (antibiotic), antiinflamator, antitoxic, cicatrizant si stabilizeaza structura colagenului si implicit intra in structura cartilajului. In evul mediu era numit „Aurum potabile” a fost considerat de Paracelsus ca fiind capabil sa vindece toate bolile, sa pastreze trupul indestructibil, avand proprietati regenerante si intineritoare.

Argint (Ag) mai frecvent intalnit decat aurul este antibacterian, antiinflamator si antiseptic. Se gaseste ca si aurul in algele marine.

Printre alimentele ce contin in mod natural elemente monoatomice precum aurul, argintul, platina, cuprul, paladiul, iridiul, rodiul se remarca la morcovii crescuti pe soluri vulcanice.

Nu se introduc in organism minelarele sau metalele ca atare, deoarece ele in cele mai multe situatii pot deveni nocive, se urmareste asimilarea lor din plante, legume, cereale, ape minerale, lapte, carne, oua.

Din punct de vedere procentual, pielea contine 2 pana la 4% saruri minerale.

Likes(0)(0)