Articol aparut pe www.desprespa.ro
Va ofer cu drag in continuare, proprietatile si efectele mierii date de specialisti in domeniu apicol si cazuistica in apiterapii, ale principalelor tipuri de miere, obtinuta din cele mai cunoscute plante melifere ale florei romanesti. Proprietatile mierii subliniate prin bolduire atentioneaza efectele benefice pentru piele in cazul consumului, iar caracterele bolduite si subliniate in tratamentele cosmetice.
Mierea de salcam
– culoare foarte deschisa, aproape incolora;
– cristalizeaza foarte greu din cauza raportului fructoza-glucoza in favoarea fructozei si a cvasiabsentei polenului – utila pentru cei care sunt alergici la polen;
– foarte usor asimilabila in organism;
– calmeaza tusea;
– se foloseste in tratamentul asteniei si a nevrozelor;
– faciliteaza digestia, este reocomandata in gastrite hiperacide si ulcer;
– imbunatateste activitatea inimii si a ficatului;
– creste procentul de hemoglobina in sange;
– trateaza insomnia;
– se utilizeaza in tratamentul cancerului, a tuberculozei, a pneumoniei.
Mierea de tei
– culoare galben deschisa uneori cu reflexe verzui, de multe ori se recolteaza impreuna cu mana de la tei;
– aroma foarte puternica – excelenta pentru degustare in SPA-uri
– foarte bogata in granule de polen – atentie cei cu alergii!!!
– cristalizarea se face toamna avind o consistenta untoasa;
– bogata in vitamine mai ales B1;
– calmeaza tusea;
– se utilizeaza in tratarea afectiunilor sistemului nervos, insomniilor, starilor febrile, migrenelor, pneumoniilor, tuberculozei, astmului bronsic.
Mierea poliflora
Pe langa utilizarile generale ale mierii, mierea poliflora e imbogatita cu proprietatile curative ale plantelor din care provine – o consider excelenta in cosmetica, datorita efectele cumulative ale principiilor active din plante.
Mierea de floarea soarelui
– culoare galben auriu pana la galben mustar;
– cristalizeaza repede, avand mai multa glucoza in compozitie si datorita cantitatii mari de polen in suspensie in miere;
– este singura miere ce contine lecitina in stare pura, fiind recomandata celor ce fac un efort intelectual intens;
– contine in cantitate mare vitamina PP, un antioxidant puternic care are rol important in mentinerea permeabilitatii vaselor de sange capilare, asadar e recomandata in dieta celor ce au probleme cu circulatia singelui mai ales cea periferica – recomandata si in cazul tenurilor cuperozice;
– se recomanda celor ce fac un efort fizic si psihic prelungit;
– alte utilizari: anemii, hipo si hipertensiune, surmenaj, afectiuni ale stomacului, ale aparatului respirator.
Miere de rapita
– miere de culoare galben pal cu gust placut fara o caracteristica anume;
– contine mult polen in suspensie;
– cristalizeaza foarte repede cu cristale fine, fiind un foarte bun emolient al epidermei ajutind la revitalizarea ei – daca nu sunteti alergici la polen, aceasta miere este un redutabil exfoliant (peeling) 100% natural
– folosita ca masca de fata, in amestec cu esenta de propolis se foloseste la tratarea tenurilor cu pusee acneice;
– in amestec cu laptisorul de matca se ajuta la regenerarea epidermei;
– se foloseste in tratarea osteoporozei;
– ajuta la refacerea si elasticitatea peretilor vasculari;
– se mai utilizeaza in afectiuni ale rinichilor, pancreas, splina, ficat.
Mierea de castan
– are culoarea chihlimbarului intunecat, aroma intensa, intepatoare, usor amaruie, cristalizeaza mai greu;
– excelenta pentru tenurile cuperozice datorita proprietatilor venotonice;
– se utilizeaza in boli de stomac si intestine, afectiuni renale, decongestionarea ficatului si a prostatei, tratarea osteoporozei;
Miere de mana – se gaseste foarte greu
– se obtine din substantele secretate de diverse insecte (afide) care traiesc in colonii pe frunzele unor plante (brad, molid, tei, salcie, stejar, fag…);
– are culoare inchisa, bruna, verzuie;
– datorita compozitiei si provenientei sale poate ramane ani de zile in stare lichida sau vascoasa;
– contine inhibina (un bactericid foarte puternic), saruri minerale, calciu, magneziu in cantitati mari comparativ cu mierile de provenienta florala – excelenta pentru tenurile devitalizate, mature;
– are o valoare terapeutica importanta datorita asimilarii usoare de catre organism a acestor saruri si minerale.
Miere de zmeura
– are culoarea galben ruginie si o aroma deosebita;
– cristalizeaza repede dupa recoltare;
– masti cosmetice si tratamente faciale da suplete si catifelare tenului;
– are proprietati de revigorare a tenului matur;
– utilizare la reglarea functiei ovariene;
– foarte bogata in antioxidanti.
Mierea de sulfina
– este o miere mai rar recoltata ca si monoflora;
– are o culoare galbena intensa cu un miros fin si gust foarte placut;
– cristalizeaza destul de repede dupa recoltare;
– contine cumarine carora le datoreaza mirosul specific cat si efectul anticoagulant;
– este benefica in afectiuni venoase (varice, tromboflebite)
– benefica pentru tenurile cuperozice;
– datorita continutului de melitol (ulei volatil cu proprietati antiseptice), derivati flavonoidici (proprietati diuretice si antiimflamatorii) este utila in afectiuni ale aparatului digestiv, afectiuni hepatice, renale;
– ca administrare externa este buna in tratarea leziunilor pielii (rani, ulceratii, furuncule), leziuni ale micoaselor (afte, gingivite);
– are efect calmant.”
Una din cele mai scumpe, exotice si complexe tipuri de miere este cea de manuka (Noua zeelanda, Australia), dar despre aceasta daca o voi gusta (recoltata de acolo si nu de pe rafturile supermarketurilor) si folosi o sa va impartasesc mai multe atunci.
Maria Mihaiu
Cosmeticiana & Trainer cosmetica


Comments are closed.
TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=2485