articol aparut pe www.desprespa.ro
Sa ne intoarecem din nou in istoria mai apropiata a secolului XIX ca sa vedem cum s-a „descoperit” produsul cel mai utilizat in industria cosmetica si farmaceutica MINERAL OIL, in continuare voi face referire la una din derivatele sale – VASELINA COSMETICA = Petrolium Jelly sau Mineral Jelly.
Cautarile pe google (prima pagina) m-au condus la site-uri cu „elogiile” aduse acestei substante chimice obtinute din pertol, concluzia mea: are un foarte bun SEO – DA. (Search Engine Optimization = optimizare pentru motoare de cautare – wilkipedia).
Sa vedem ce spune wilkipedia: „Vaselina (in engleza vaseline) este, ca si parafina, un distilat din petrol, format din alcani, cu formula generala (CnH2n+2)”.
O sa fac o mica paranteza prin care as vrea sa subliniez ca ceea ce doresc sa spun aici si in alte articole este o informare, in masura in care stiu, am aflat si intr-o oarecare masura am studiat datele si informatiile sustinute de studii stiintifice, demonstrate practic in laboratoare si facute publice.
Revenind la vaselina, acest derivat al petrolului a inceput sa fie cercetat din secolul al XIX-lea cand printr-o intamplare s-au descoperit proprietatile ei de bariera cutanata importiva microbilor.
Niste muncitori petrolisti din Pennsylvania, SUA au observat ca ranile provocate de taieturi se vindeca mai usor daca ranile erau acoperite cu un strat protector al acestui gel.
Dupa Wilkipedia vaselina a fost descoperita in Anglia in perioada reginei Victoria de catre Robert Chesebrough, care spune “am inventat un produs nou si util din petrol, produs pe care l-am denumit vaselina”.
In 1987 patentul vaselinei a fost cumparat de Unilever, iar apoi aceasta a fost raspandita cu succes in intreaga lume si se bucura de o “remarcabila popularitate“, datorita strategiilor de marketing si promovarea facuta de cele mai puternice industrii: cea farmaceutica si cea cosmetica.
Studiile stiintifice au demonstrat ulterior ca actiunea de vindecare a vaselinei in caz de zgarieturi si taieturi minore se explica prin faptul ca acest gel “etanseizeaza rana” nepermitand germenilor sa penetreze pielea afectata, nu pentru ca ar actiona in interior.
Pe de alta parte germenii si bacteriile nu traiesc intr-un mediu mineral cum este vaselina, iar pielea are propriul ei sistem de a se opune infestarii microbiene si bacteriene minore.
Din punct de vedere chimic, vaselina este un amestec de hidrocarburi saturate obtinute din purificarea reziduurilor de la distilarea petrolului, se prezinta ca o masa alba, omogena, fara miros, fara gust, grasa la pipait si care nu rancezeste. Nu este absorbita de piele ci formeaza o pelicula grasa la suprafata pielii, un strat ocluziv.
Astazi „Vaselina cosmetica” are un aspect si miros atragator si este folosita in majoritatea produselor de infrumusetare de la balsamuri de buze, rujuri, rimeluri, creme, lotiuni, majoritatea produselor de beauty contin acest derivat al petrolului ca si produs de baza sau suport.
Acest derivat al petrolului mai este intens folosit in farmacii la prepararea diferitelor unguente sau creme dermatologice, in care se adauga elementele active necesare, „avantajul” fiind reprezentat de faptul ca nu necesita conservanti puternici fiind produs mineral.
Am avut “ocazia” sa fiu nevoita sa tratez o afectiune gingivala cu un produs farmaceutic (la indicatia medicului stomatolog), un unguent in care erau inglobate substantele active pentru vindecare. Acel unguent extrem de gras era vaselina, de cate ori o aplicam (cu greu pe gingii) ma gandeam de ce nu au patruns si in farmaceutica pentru preparatele dermatocosmetice unturile naturale presate la rece! De ce nu se prepara unguentele farmaceutice din unturi naturale sau din uleiuri naturale chiar de or fi ele hidrogenate, prefer margarina in gura decat uleiul mineral?
Daca substantele active farmaceutice, nu sunt compatibile cu grasimile naturale, ramane ca intrebarea de mai sus sa fie retorica!
Vaselina inafara de faptul ca este un produs ieftin si usor de produs, in rest nu poate acumula beneficiile pe care le are oricare dintre uleiurile sau unturile naturale procesate la rece.
Derivatele din petrol adica hidrocarburile, formeaza un strat protector pe piele, dar NU sunt absorbite in piele. Ca urmare nu permit pierderea umiditatii din piele dar nici nu hidrateaza, deoarece sunt insolubile in apa, senzatia aceea de hidratare si umezeala pe care o ofera pielii este de fapt grasime, nu hidratare reala.
Mai in gluma mai in serios – daca-i inca recesiune si pretul benzinei a crescut de luna aceasta, de ce sa “sustinem” magnatii din industria petroliera cand mai bine incurajam si sustinem plantatiile de copaci de cacao, karite (shea) sau cocos, unde isi castiga painea in majoritate muncitori agricoli din tarile subdezvoltate.


Comments are closed.
TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=2768