articol aparut pe : www.desprespa.ro
Réserve de Biosphère de l’Arganeraie, este zona unde creste copacul de Argan, are aproximativ 20 de milioane de copaci si acopera aproape 800.000 de ha de padure aceasta fiind si singura padure de acest fel din lume, zona aceasta marginita de lantul muntos Atlas, de-o parte si pana in vest la Oceanul Atlantic, reprezinta o rezervatie biosferica protejata de UNESCO.
Argania spinosa – acest copac preistoric, este o relicva vie a epocii tertiare, creste in zone semidesertice, radacinile lui viguroase si foarte adanci contribuie la protejarea solului de eroziune, acesta joacă un rol vital in problemele socio-economice locale, deoarece permite mentinerea populatiilor rurale, intr-o regiune foarte arida. In acelasi timp are un rol major ecologic, deoarece opresc avansarea desertului Sahara in zona Nord Africana prin stoparea desertificarii acestei regiuni si in plus prin mentinerea umiditatii si a fertilitatii solurilor prin agricultura practicata de populatia locala. Ofilit si aparent uscat in perioadele de seceta, copacul de argan traieste pana la 200 de ani si este considerat “aurul Marocului”, recolta de nuci Argan a devenit singura sursa de venit pentru femeile din zona.
Recolta de nuci Argan are loc intre iunie si august astfel se ofera un loc de munca pentru femeile din aceasta regiune. Odata fructele culese si uscate la soare, femeile elimina pulpa fructelelor cu coaja lemnoasa, iar miezul se zdrobeste si se preseaza la rece de unde rezulta uleiul de Argan. Un litru din acest elixir rar – uleiul de Argan – se obtine din 40 kg de fructe (nuci), care apoi este folosit pentru produsele alimentare sau de ingrijire a pielii.
Intrebuintarea uleiului de argan se cunoaste de secole acesta fiind folosit de triburile berbere, pentru alimentatie si in scopuri de intretinere si protejare a pielii arse de soarele din acele zone desertice.
Colonizarea franceza, industrializarea, taierea copacilor, pasunatul, au contribuit la scaderea numarului de copaci si a zonei Arganeriere, fapt ce a dus la scaderea productiei de ulei de argan, acest ulei ce a fost comercializat de populatiile marocane inca de pe vremea fenicienilor.
Proprietatile uleiului de argan
Datorita proprietatilor sale uleiul de argan se absoarbe rapid in piele, este foarte hidratant, este bogat in vitamina E (Alpha tocoferoli), bogat in Fenoli, bogat in Caroteni, este un puternic antioxidant, antiinflamator, cu continut ridicat de acizi grasi esentiali: acid palmitic, acid stearic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, este bogat in squalane.
Uleiul de argan ajuta la cicatrizarea leziunilor tegumentare, este benefic pentru preparate destinate reducerii umflaturilor si ameliorarii durerilor musculare. Ajuta la regenerarea parului si unghiilor, este indicat pentru tratamentul parului degradat, da stralucire si vigoare parului, intareste unghiile fragile. Este unicul ulei indicat pentru ten, par si unghii, excelent pentru matur dar si pentru tenul gras, cu “potential” acneic.
Uleiul de argan joaca un rol major prin functia de bariera hidrolipidica a pielii, deoarece hraneste, protejeaza si pastreaza hidratarea naturala a pielii, contribuind la mentinerea elasticitatii, aplicarea sa pe piele restabileşte filmul hidrolipidic, ofera pielii substante nutritive esentiale si se incetineste uscarea ei.
Esential de retinut:
Folositi uleiul de argan presat la rece, acesta are un miros specific (miros nu tocmai aromat), uleiurile de argan placut mirositoare, sau fara miros ce la gasiti pe piata sunt rafinate, sau au adaosuri de parfumuri (fragrance).
Daca pielea uscata permite folosirea uleiului de argan ca atare, aplicarea lui se face pe pielea umeda in cazul tenului mixt.
In cabinetul de Cosmetica Naturista Maria Mihaiu, la Seminariile de Cometica Naturista puteti sa aflati si probati proprietatile acestui ulei presat la rece, iar achizitionarea lui o puteti face din SPA Boutique.
Comments are closed.
TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=2789