„Aceste porunci sunt într-un manual de frumuseţe BIO, “The Green Beauty Guide” al unei autoare americane, Julie Gabriel, fosta beauty editor asociat la Harper’s Bazaar (ediţiile pentru Europa de Est) şi îi urmez sfatul de a împrăştia vestea pe care îl dă în ultima poruncă. Faceţi la fel, spre binele nostru!

  1. SĂ NU cumperi produse cosmetice care conţin ftalaţi, formaldehide, fenoli, sodium laureth sulfat, înălbitori toxici şi parfumuri sintetice!
  2. SĂ NU cumperi cosmetice bazându-te doar pe reclamele publicitare sau pe recomandările vedetelor! Foarte puţine vedete folosesc produsele la care fac reclamă. Citeşte eticheta, verifică lista de ingrediente folosind baza de date online Skin Deep  (http://www.cosmeticsdatabase.com/), documentează-te şi apoi hotărăşte care produs merită banii sau nu.
  3. SĂ NU crezi că, dacă un produs cosmetic este numit natural , este şi sigur pentru tine! Cosmeticele pot fi promovate ca fiind « naturale » sau pe bază de ingrediente « organice », dar pot include în acelaşi timp parabeni sau alte ingrediente toxice! (n.n. – doar certificarea organică a produsului finit oferă garanţia produselor organice sau bio.)
  4. SĂ NU crezi că trebuie să cheltui o groază de bani pentru produsele organice! Multe linii de cosmetice organice mai ieftine au produse foarte bune, cu aceleaşi calităţi ca şi cele scumpe. Ingredientele de calitate nu costă neapărat cu mult mai mult. Există şi producători care îşi cultivă singuri o mare parte dintre ingrediente. Singura diferenţă poate fi concentraţia acestor extracte.
  5. SĂ NU crezi  că există un ingredient sau produs magic! Nu există ingrediente magice care să-ţi înlăture instantaneu problemele tenului, dar există multe ingrediente active noi, eficiente care pot face minuni pentru tenul tău.
  6. SĂ NU îţi compari tenul sau  părul cu cel al celebrităţilor şi să petreci ore întregi preocupată de un coş, un rid sau o şuviţă rebelă! Şi celebrităţile sunt oameni, cu defecte şi incertitudini, iar tenul lor aparent perfect nu se datorează vreunei poţiuni secrete ci datorită specialiştilor în machiaj şi coafură şi retuşării computerizate.
  7. SĂ NU : împarţi cu nimeni mascara sau rujul de buze, laşi deschis borcănelul cu cremă de faţă, umezeşti în gură vârful creionului dermatograf, aplici crema de faţă cu mâinile murdare, diluezi şamponul cu apă – pe scurt, SĂ NU contaminezi produsele cosmetice reducându-le astfel perioada de valabilitate! Nu folosi niciodată produse cosmetice cu termenul de valabilitate expirat.
  8. SĂ NU crezi că ai nevoie de o cremă hidratantă pentru mâini şi de alta pentru restul corpului ; că ai nevoie de o cremă de ochi şi de o cremă de faţă separată, precum şi de un serum pentru gât ; că nu poţi folosi gelul de curăţare al bebeluşuli pentru a-ţi curăţa faţa! Cu alte cuvinte, să nu laşi specialiştii în marketing să te manipuleze. Less is more, mai ales când e vorba de produse organice. De la un scrub pe bază de ovăz, până la o mască de faţă pe bază de miere, cele mai bune lucruri pentru frumuseţe sunt incredibil de ieftine şi nu trebuie să cheltui o grămadă de bani pentru a arăta bine şi a fi sănătoasă.
  9. SĂ NU crezi că, dacă un doctor faimos, un chimist, un dermatolog, guru yoga, hairstylist sau star de cinema a creat un nou produs, revoluţionează lumea cosmetică. Contează ce este în sticlă, nu ambalajul, cum spunea Aubrey Hampton, unul dintre pionierii cosmeticii organice, iar pielii tale nu îi pasă ce nume este trecut pe ambalaj. Citeşte lista de ingrediente, verifică concentraţia acestora, citeşte articole de specialitate, fii sceptică.
  10. SĂ NU ţii asta secret! Împrăştie vestea! Ajută adolescentele să evite produsele cosmetice toxice. Fii un consumator informat pentru că ceea ce ştii  (şi ceea ce nu ştii) poate deveni foarte costisitor în ceea ce priveşte felul în care arăţi  şi sănătatea ta.”
Likes(2)(0)