Conservantii din produsele cosmetice si de ingrijire corporala sunt ingredienele necesara pentru a prezerva pentru o perioada de timp acele produse naturale ce sunt preparate pe baza de apa, predispuse de a fi infestate cu bacterii si microrganisme.

Produsele cosmetice naturale trebuie sa-si pastreze proprietatile benefice o perioada de timp determinata, pentru aceasta pot fi conservate cu ingrediente de origine naturala certificate de organismele acreditate.

Naticide conform INCI este parfum de origine vegetală, cu un spectru larg de activitate ce actioneaza împotriva bacteriilor Gram-pozitive, a bacteriilor Gram-negative, impotriva mucegaiurilor și a fermenților.

Conform nomenclatorului INCI Naticid este “Parfum sau Fragrance”  aceasta fiind denumirea acceptata de INCI, pentru utilizarea lui pe eticheta unui produs cosmetic. Numele de Naticide ® este dat de producatorul Sinerga.

Naticide sau Plantaserv Q poate fi considerat conservant deoarece poate fi utilizat singur sau în combinație cu alți conservanți, eu il folosesc cu succes de peste un an si jumatate in cremele, lotiunile, gelurile sau exfoliantele ce le prepar numai din ingrediente naturale de origine vegetala.

Proprietăți organoleptice: lichid clar, transparent către gălbui, cu un parfum plăcut de migdale și vanilie.

Acest conservant cu denumirea de Plantaserv Q il mai gasiti la HerbAtelier, importator de ingrediente naturale.

Cum poate fi atunci un parfum considerat conservant si inca de origine naturala?

– Actiunea sa cu spectru larg permite folosirea sa ca si conservant doar pentru produse cosmetice. Folosirea lui ca si conservant in produsele cosmetice ofera formule foarte bune de stabilitate impotriva bacteriilor in special. Naticid este non-iritant si nu contine alergeni conform Official Journal of the European Union.

– Un alt raspuns este acesta: producatorul acestui conservant nu doreste ca reteta de fabricatie sa fie dezvaluita, daca ar aparea cu denumirea de conservant Naticid in nomenclatorul INCI ar fi obligat sa publice in totalitate  componenta ingredientelor. In cazul folosirii denumirii de Fragrance (parfum) legislatia in domeniu nu impune dezvaluirea in totalitate a ingredientelor ce il compun.

Asadar un secret de productie a unui conservant excelent de origine vegetala se “ascunde” sub Naticid sau Plantaserv Q, indicatiile tehnice le gasiti pe fisa tehnica a producatorului ce o public aici.

In continuare va prezint microorganismele care rezista la acest conservant asa cum apar in fisa tehnica a furnizorului de ingrediente:

–  Gram +: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis;
–   Gram -: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas putida, Enterobacter aerogenes, Proteus vulgaris, Serratiamarcescens
–   Drojdii: Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae;
–   Mucegai: Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Pennicillum notatum;

Rezultate:
– Reducerea încărcăturii bacteriene ce îndeplinește toate criteriile impuse de Farmacopeea Europeană (Ph. Eur. 3).

Asadar Naticide sau Plantaserv Q este un conservant eficient – fără incarcatura microbiană pentru produsele cosmetice, daca:

–         se foloseste in procentele recomandate de producator pentru fiecare tip de produs in parte,

–         produsele cosmetice sa fie depozitate departe de lumina;

–         produsele cosmetice pot fi depozitate chiar si la o temperatura constanta a camerei,

–         conditia esentiala este ca emulsiile sa ramana stabile.

Likes(0)(0)