Untul de shea este procesat din nucile  de arborelui de Shea – Butyrospermum Parkii (Africa de Vest) şi Nilotica Vitellaria (Africa de Est).

Există două tipuri de bază de unt de Shea – rafinat şi nerafinat.

Untul de Shea rafinat are o culoare mai albă, este inodor şi are o durată de viaţă mai lungă decât untul de Shea nerafinat. Aceasta hidrateaza excelent pielea deoarece untul de Shea restabileşte de fapt elasticitatea naturala a pielii. Untul de shea permite de fapt, ca pielea sa absorba umiditatea din aer şi ca rezultat, aceasta devine mai moale si hidratata pentru perioade lungi.  Din păcate, multe dintre elementele constitutive de vindecare sunt, de asemenea, eliminate în cursul procesului de rafinare.

Nerafinat untul de Shea are mici variaţii de culoare variind de la fildeş la bej deschis, are un miros uşor de nucă şi durata de viaţă variază de la un an la peste trei ani. Acesta se va absorbi în cele din urmă în piele complet, dar este nevoie de un timp mai mare de masaj pentru a nu lasa un luciu gras pe piele.  Este cel mai eficient atunci când este aplicat pe piele în stare pură, nerafinat si da o notă de piele moale si fina, o piele mai sanatoasa.

Unt de Shea de asemenea, s-a demonstrat benefic in boli şi afecţiuni ale pielii  cum ar fi uscăciunea extremă, eczeme, dermatite, alergii ale pielii, infecţii fungice, pete, riduri, vergeturi, cicatrici, zgarieturi, şi multe altele,  are un parfum de pamant, cu gust de nucă.

Fructe coapte de Shea sunt adunate de sub copaci de shea, în Savannah, din aprilie până în iunie, sunt culese numai fructele care au căzut la pământ.

Fructele sunt apoi spălare energic în apă, apoi sunt fierte nucile  aproximativ 20 de minute, se usucă la soare, se desfac de coji şi elimina pleava. Nucile sunt apoi uscate la soare pentru a reduce conţinutul de apă.  Nuci sunt zdrobite manual pe pietre plate de către femei.  Nucile  zdrobite sunt fierte pe la foc domol de lemne si sunt gata pentru etapa următoare  şi se poate simti mirosul unic de unt de shea.  Nucile  prăjite sunt macinate fin rezultand o pasta groasa gata pentru procesul de frământare. Pasta groasa este manual frământă,  această acţiune de  frământare determina moleculele de ulei din nuci de shea de a sparge şi a elibera uleiul  preţios. Această acţiune de frământare are loc de peste 45 de minute. Femeile realizeaza aceasta transformare uluitoare , deoarece este o munca destul de obositoare. Se stie ca este gata atunci cind aluatul se transforma de la gri la alb . Apoi se adaugă apă din abundenţă continuând în acelaşi timp o acţiune blândă de amestecare, untul de shea brut de fierbe usor pina se sedimentează în partea de sus , iar pleava ramine in partea de jos . Untul de shea este gata filtrat prin racire peste noapte. Pleava ramasa este utilizata pentru hrană la animale sau la producţiea de săpun.

http://blog.mariamaria.ro/?page_id=63

Likes(0)(0)