Articol publicat pe www.desprespa.ro

Vitaminele, aceste elemente esentiale ale organismului uman, la fel ca si antioxidantii au si ele un rol important in sanatatea si integritatea pielii, pentru a intelege necesitatea lor voi face o scurta trecere in revista a lor.

Vitaminele sunt un grup de substante organice naturale cu greutate moleculara mica, care se afla in cantitati mici in organism, insa determina realizarea in conditii optime a proceselor metabolice esentiale.

Majoritatea vitaminele nu pot fi sintetizate de organism ele fiind furnizate prin alimentatie si prin provitamine.

Exista 13 vitamine esentiale, iar lipsa lor afecteaza functionarea normala a organismului, functiile vitaminelor se pot sintetiza astfel:  rolul  antioxidant al vitaminele C si E, cel  hormonal al vitaminei D,  sau rolul in cresterea si diferentierea tisulara  a vitaminei  A, vitaminele mai au rol de biocatalizatori, functiile de absorbtie, metabolizare si inglobare in structurile organismului .

Vitaminele sunt grupate in doua categorii, clasificarea aceasta, facand-se mai mult din punct de vedere nutritional:

Vitaminele liposolubile: vitamina A – Retinolul, vitaminele D,  E – Tocopherolul, si vitamina K (cu rol antihemoragic), acestea se caracterizeaza prin faptul ca sunt solubile in grasimi si insolubile in apa, iar principala sursa alimentara o reprezinta alimentele grase.

– Vitaminele hidrosolubile: vitamina C, vitaminele din grupul B : B1, B2, B3, B5, B6. B7, B 9, B12 si vitaminele P sau Flavonoizii, sunt solubile in apa, organismul le foloseste imediat, altfel se pierd prin urina. Vitaminele hidrosolubile se absorb in proportii mari din tubul digestiv, insa au nevoie de prezenta acidului clorhidric din sucul gastric.

Mai sunt cunoscute urmatoarele pseudovitamine: asa zisa vitamina F, liposolubila, constituita din acizii grasi esentiali: linoleic, linolenic, arahidonic, este numita si vitamina dermatitica, deoarece lipsa ei duce la afectiuni dermatologice.

Vitamina F actioneaza asupra sanatatii si frumusetii tegumentelor, este una dintre vitaminele cele mai necesare pielii, careia ii favorizeaza prospetimea, stralucirea, catifelarea.

Surse naturale de vitamina F: ulei de floarea soarelul (rafinat la rece), ulei de germeni de grau, ulei de masline, unt de cacao, boabe integrale de grau, boabe integrale de porumb, seminte de dovleac, boabe soia, castraveti, alune, avocado, arahide, samburi de caise, migdale, nuci, pepene galben.

Plante care au continut ridicat de vitamina F: Algele marine, angelica, semintele de canepa, catina alba, coada calului, semintele de floarea soarelui, semintele de mac.

Coenzima coenzima Q10, denumita ubiquinona sau vitamina Q10, a fost descoperita recent, (la mijlocul secolului XX), este prezenta in toate celulele organismului are rol asemanator cu cel al vitaminelor. Este indispensabila in producerea de energie si datorita functiei sale antioxidante, de protejare a membranelor, de intarire a sistemului imunitar si protejarea impotriva infectiilor bacteriene si virale.

Surse naturale ale coenzimei Q10 sunt: carnea de pui, oaie, vita, miel, in lapte, inima, ficat, oua, cod si creveti. Pestele e o sursa valoroasa al  coenzimei Q10, in special macroul, sardinele si scrumbiile.

Descriera si rolul vitaminelor esentiale pentru piele va urma in articolele urmatoare.

Likes(0)(0)