Tenul uscat , matur si in special cele care au o piele subtire si aspra au nevoie de o dieta bogata in vitamine si minerale pentru a ingriji si „dinauntru” aspectul tenului.
Va prezint cateva sfaturi pentru a va imbunatati aspectul pielii si cateva masti pe care le puteti face si dumneavoastra acasa.
DIETA trebuie sa fie bogata in vitamina F
Vitamina F -este o vitamina liposolubila constituita din acizii grasi esentiali: linoleic, linolenic si arahidonic, acesti acizi sunt foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E. Aceasta vitamina se mai numeste vitamina dermatitica deoarece lipsa ei duce la afectiuni dematologice.
Acesti acizi nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare.
Proprietatile vitaminei F
– previne xeroza (uscarea) si descuamarea pielii redandu-i fermitatea,
– regleaza functia de permeabilitate celulare si functia de bariera a membranelor celulare, fiind una dintre vitaminele cele mai necesare pielii, careia ii favorizeaza prospetimea, stralucirea, catifelarea;
concluzionand putem spune despre vitamina F ca:
– nu permite migratia bacteriilor intestinale producatoare de toxine;
– este trofic al pielii si a parului;
– disponibilizeaza calciul din celule;
– stimuleaza imunitatea;
– este antiinflamatoare;
Lipsa vitaminei F produce urmatoarele afectiuni: acnee infantila, eczeme, migrene, tulburarea ciclului menstrual, keratinizarea pielii, par carunt, varice, sete exagerata, afectiuni ale unghiilor, etc.
Surse naturale de vitamina F si ai acizilor componenti ai vitaminei F :
– uleiul de floarea-soarelui, ulei de masline, uleiul de porumb si de soia (presate la rece); pentru a vedea cum se obtine uleiul rafinat si ce contine acesta accesati site-ul: www.vivanatura.ro
– arahide si nuci, in semintele de dovleac (crude) si in alune, in migdalele dulci, semintele de floarea soarelui, semintele de canepa, boabe integrale de grau, boabe integrale de porumb, boabe soia, seminte de mac, samburi de caise,
– fructele de catina alba (8 mg/ 100 g), alge marine, angelica, catina alba, coada calului, castraveti, avogado, pepene galben.
Grasimile saturate, caldura si oxigenul sunt principalii inamici ai vitaminei F.
Vitaminele din grupa B Vitamina B5 – Vitamina frumusetii
Aceasta vitamina intra in compozitia moleculelor esentiale metabolismului celular, iar precursorul ei – provitamina B5 sau pantenol – induce o hidratare sporita a stratului cornos si o diminuare a pierderilor de apa din epiderma. Aceasta actiune hidratanta a pantenolului este prezenta si la nivelul parului, a carui calitate este ameliorata pe termen lung (previne uscarea si diminuarea fenomenului de despicare a firelor de par). Mai putin exploatata in domeniul cosmeticii, actiunea anti-inflamatorie a pantenolului ajuta la prevenirea eritemelor cauzate de expunerea la soare.
Vitamina B8 sau Vitamina H – Biotina: lupta impotriva caderii parului prin actiunea anti-seboreica, in asociere cu pantenolul – provitamina B5. Aceasta vitamina este recomandata si in tratamentul unghiilor casant, prin mentinerea in limite normale a glicemiei. Catifeleaza pielea, previne ridurile si previne uscarea tenului,
Surse bogate in vitamina B8 in alimentatie
Mancare de urzica, castane, laptisor de matca, gingseng, spirulina, alge marine, drojdie de bere, produse lactate, porumb , nuci.
Vitamina C – Acidul ascorbic – Este probabil cea mai cunoscuta vitamina din lume, crescand rezistenta organismului la infectii, necesara pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinţi, etc.
Are rol in vindecarea plagilor (procesul de cicatrizare). Vitamina C este necesara in metabolismul calciului si al altor minerale, are un efect puternic antioxidant impotriva radicalilor liberi. Activeaza acidul folic, previne uzura celulara protejeaza arterele impotriva depunerilor de aterom , fortifica musculature si tesutul conjunctiv, mentine activitatea anumitor enzyme, incetineste procesul de imbatranire, participa la sinteza glandelor suprarenale favorizeaza absortia fierului la nivelul tubului digestiv. In general aportul alimentar nu asigura necesarul de vitamina C, iar fumatorii au nevoie de un aport mult mai mare.
Vitamina C favorizeaza cresterea rezistentei organismului fata de diferite microorganisme.
Surse naturale de vitamina C in alimentate
Macesele, catina, kiwi, goji berry ardeiul iute, coacaz negru, papaya, capsuni, portocala, grapefruit, mango, zmeura, etc.
Vitamina C se gaseste in cantitati apreciabile si in patrunjel, broccoli, rosii, cartofi.
Vitamina E – Tocoferol – Are rol antioxidant (impiedicand actiunea radicalilor liberi principalii factori de imbatranire celulara), antiinflamator si de crestere a gradului de hidratare. Protejeaza de oxidare acizii grasi nesaturati si vitamina A.
Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline si germeni de grau. Nucile, semintele de floarea soarelui si germenii de grau sunt de asemenea surse importante. Alte surse sunt cerealele integrale, pestele, uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.
MASTILE COSMETICE – au rolul de a hidrata si hrani tenul, ideal este sa le aplicati saptamanal si mai ales sa le „preparati” dumneavoasta acasa din ingrediente proaspete, asadar renuntati la mastile gata preparate din comert acestea sunt mult mai eficiente in plus foarte mult deoarece le faceti din alimentele din frigider.
Masti hidratante si exfoliante:
Masca exfolianta cu branza de vaci – calmeaza pielea iritata si o ajuta sa-si pastreze umiditatea.
Amestecati o lingura de branza de vaci (ff proaspata cremoasa) cu un galbenus, 1/2 lingurita de miere + laptisor de matca (1 g), o lingurita de tarate, o lingurita de smantana. Intindeti compozitia pe fata si va acoperiti cu un tifon umed si lasati masca sa actioneze 20 de minute. Se indeparteaza cu tifonul o data cu masca astfel se face si o usoara exfoliere.
Masca cu morcovii – beta-caroten, protejeaza pielea si limpezesc tenul.
Se amesteca sucul stors din doi morcovi cu trei linguri de branza de vaci si o lingura de seminte de in macinate. Se intinde masca astfel preparata pe fata, va acoperiti cu un tifon umed si se lasa sa actioneze 20 de minute. Se indeparteaza cu tifonul o data cu masca si se face o usoara exfoliere.
Masca cu caise (caise de la tara foarte coapte) – redau stralucirea tenului obosit datorita continutului foarte ridicat in vitamina A. Se face o pasta din 3 caise proaspete si foarte bine coapte (zdrobite), putin ulei de masline sau germeni de grau (alt ulei cu continut mare de vit E, F) si putina smantana, se maseaza in piele, se lasa putin 10 -15 minute si se clateste fata cu apa calduta.
Masca cu spirulina doua varfuri de cutit de spirulina pudra (sau 2 capsule daca o gasiti in capsule), o lingură de argila sau 2 daca o puneti si pe decolteu , de la 3 – 8 picaturi de vitamina E, doua linguri de suc de morcovi sau ceai de galbenele, cateva picaturi de aloe vera. Amestecati prafurile, apoi adaugati in lichidele si laurma adaugati vitamina E (daca nu gasiti vitamina E, puteti gasi vitmina A la farmacie). Compozitia este bine sa stea circa 30 de minute la rece inainte de aplicare. Se intinde masca pe pielea curata si umezita usor, se pune tifonul umezit pe fata se lasa sa actioneze 15 minute. Se indeparteaza cu tifonul pt o usoara exfoliere, se clateste fata cu apa calda, apoi rece.
Tonic cu castravete – regleaza pH-ul optim pentru piele, este un tonic excelent pentru tenul uscat si iritat: se marunteste (cu mixerul) 1/2 castravete, se trece printr-o sita, iar sucul rezultat se amesteca cu 60 ml suc de morcovi si 30 ml ulei de migdale. Cu lotiunea astfel preparata se tamponeaza fata si gatul. La frigider il puteti pastra 2-3 zile.


TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=613