Cea mai cunoscuta certificare BIO si ECO in Europa este cea Ecocert  Qualité France. Un produs certificat BIO sau ECO se distinge prin prezenta acestor logo-uri si prin mentiunea „Cosmétique Ecologique et Biologique. ”

Cosmeticele biologice trebuie se obtina certificarea BIO sau ECO de la un organism de control care supravegheaza  si controleaza produsele certificate si etichetate BIO si ECO.  Aceste etichete sunt garantia calitatii si permit recunoasterea unei cosmetologii naturale autentice, limitarea abuzurilor de limbaj si valorizarea produselor.

Eticheta „ECO” care certifica urmatoarele:

* minimum 50% din totalul ingredientelor vegetale continute sunt ingrediente vegetale certificate biologic;
* minimum 5% din totalul ingredientelor (inclusiv apa) sunt ingrediente vegetale certificate biologic.

Eticheta „BIO” mult mai stricta care certifica:

* minimum 95% din totalul ingredientelor vegetale continute sunt ingrediente vegetale certificate biologic;
* minimum 10% din totalul ingredientelor (inclusiv apa) sunt ingrediente vegetale certificate biologic

1.  Conservantii

Conservantii autorizati de  Ecocert sunt  5 : alcoolul benzilic, acidul salicilic, acidul benzoic si sarea sa de sodiu, acidul sorbic si sarea sa de potasiu, acidul dehidroacetic. Sunt interzisi conservantii nonbiodegradabili: parabenii si fenoxietanolul.

Exista unele produse fara conservanti, cum sunt unidozele sau compozitiile 100% uleioase. Un produs cosmetic BIO contine conservanti aflati pe lista Directivelor Europene care reglementeaza cosmeticele si de catre organismul certificator.

2.  Parfumurile

Un produs certificat BIO nu trebuie sa contina coloranti sau parfum de sinteza, pentru a fi certificat BIO, un produs cosmetic trebuie sa respecte un anumit numar de criterii la nivel de compozitie. Astfel colorantii si parfumul trebuie sa fie in totalitate naturali, iar alte ingrediente sunt excluse: siliconii, parafinele, alte derivate de petrol.

Ingredientele de baza utilizate in produsele BIO nu trebuie sa contina pesticide si iar plantele trebuiesc cultivate doar cu ingrasaminte naturale care figureaza pe lista oficiala autorizata, iar solurile pe care au fost cultivate sa nu fi fost tratate in ultimii 5 ani cu ingrasaminte de sinteza sau pesticide.  Terenurile vecine culturilor BIO daca nu sunt si ele certificate, atunci culturile din zona riverana pe o distanta de cativa metri nu vor fi certificare.

Un produs natural sau BIO are un procent mai mare de ingrediente active, incepand cu ingredientele de baza (excipientii), aditivii (faza apoasa si faza grasa,  emulsifiantii) deoarece sunt substante naturale, care astfel isi „ofera” cu prisosinta rolul dermatologic. Compozitia de parfumare este naturala si in cele mai multe cazuri  poate avea rol dermocosmetic (uleiuri esentiale, anumite extracte vegetale).

Cosmeticile naturale pot sa contina aceiasi cantitate de ingrediente naturale ca si produsele cosmetice BIO, doar ca cele Bio trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente naturale cerificate BIO.

Un cosmetic natural poate sa nu contina niciun ingredient certificat BIO.

Produsele BIO garanteaza nu numai calitatea si ca nu sunt periculoase pentru sanatate, dar garanteaza si contributia la protejarea mediului. Astfel, ambalajele si materiile prime sunt biodegradabile, produsele de curatenie utilizate sunt reglementate pentru limitarea poluarii, deseurile sunt triate. Produsele finale nu sunt testate pe animale, sunt testate pe culturi celulare, apoi pe voluntari, barbati si femei. Singurele ingrediente de origine animala in cosmeticele BIO, sunt mierea, lanolina si laptele care sunt materii prime produse de animale.

Si din nou despre preturile produselor cosmetice naturale ! Deoarece calitatea produselor este superioara exista o tendinta ca acestea trebuie sa fie si mult mai scumpe. Dar nu este adevarat, asa cum am aratat in articolul precedent preturile sunt accesibile si echitabile.

http://blog.mariamaria.ro/?p=219

Likes(0)(0)