Cuperoza poate fi tinuta sub control daca se respecta cateva principii de baza:

– Pastrarea unei diete alimentare corespunzatoare, prin evitarea condimentelor, alimentelor prea  reci sau prea fierbinti, excesului de grasimi si zaharuri, evitarea alcoolului si excesului de cafea.
Se recomanda sa  se  manance incet iar hrana sa fie bine masticata.
– Adoptarea unui regim alimentar bogat in vitamina C, iar in sezonul rece suplimentarea aportului de vitamine. Vitamina C este binecunoscuta pentru rolul sau de protector celular si de prevenire a accidentelor vasculare si a hemoragiilor, mai ales la nivel capilar. Merele, citricele si legumele proaspete contin o cantitate mare de vitamina C naturala.
– Vara – Protejarea de razele ultra-violete, prin utilizarea de creme care confera protectie antiUVA si antiUVB cat mai buna. Se recomanda, purtarea palariilor de soare.
– Iarna – evitarera expunerii la vant puternic, la zapada, gheata si protejarea fetei cu creme si farduri grase.
– Evitarea oricaror surse de caldura (cuptoare, plite incinse etc.) Evitarea trecerilor bruste de la cald la frig si folosirea apei prea fierbinti sau prea reci.
– Evitarea solutiilor alcoolice, astringente, a apei calcaroase, a sapunului si a apei de la robinet care are o concentratie ridicata de clor.
– Pielea trebuie ingrijita cu atentie prin folosirea demachiantului, in fiecare dimineata si seara, urmata de lotionare cu infuzii calmante care nu irita pielea si o curata in profunzime (sau apa minerala, daca este un ten gras cuperozic). Se recomanda sprayuri cu apa termala. O data pe saptamana se va aplica o masca pe baza de infuzii vegetale sau fructe, ori   comprese umezite in uleiuri vegetale caldute, a caror compozitie are efect calmant, descongestionant, emolient si dezinfectant asupra pielii.
– Aplicarea unor creme de zi protectoare si a unor creme de noapte, special concepute pentru tenul cuperozic si fard corector cu tenta verde pentru mascarea eficienta a rozului capilarelor sparte sau  produse cosmetice cu extract de Aloe Vera..
– Efectuarea de mimogimnastica (pentru activarea muschilor din zonele aproape imobile ale fetei – nas, pometi  ( se repeata de  10 – 15 ori  urmatoarele  combinatii de  litere  cu  voce tare sau  soptita:  AOU ,  AIK, AIJI).
– Folosirea unor batiste, servetele  moi, catifelate pentru suflarea nasului in caz de raceala.
– Efectuarea unui control medical si tratarea eventualelor tulburari digestive sau nervoase care determina puseele congestive.
Contraindicatii:
– Sauna si baile fierbinti  ( se vor prefera dusurile calde).
– Expunerea fetei   la  soare neprotejata.
– Gomajele agresive cu particule abrazive
– Termotratamentele dinamice cosmetice
– Lotionarile cu comprese sau pulverizarea cu substante prea reci sau prea fierbinti  si  expunerile indelungate la vaporizari, la intensitati ridicate ale aburilor
– Extractiile de comedoane efectuate cu aparatele ce lucreaza cu vacuum
– Folosirea aparatelor electrice pentru efectuarea masajului facial si miscarile energice de masaj (in zig-zag, vibratia punctata, arpegjul, palmuitul, tapotatul.
– Mastile   absorbant-sicative   sau   care   activeaza   intens   circulatia   ducand   la accentuarea afectiunii.

sursa:  www.scritube.com

Likes(1)(0)