Extractele cu CO2 sunt extracte naturale pure din plante,  aceste ingrediente pastreaza si inmagazineaza cel mai bine proprietatile plantei din care este extras, nu sunt diluate cu alcool sau glicerina.

Aceste extracte  sunt folosite atat in medicina terapeutica pe baza de plante cat si in: prepararea parfumurilor naturale, in aromoterapie, pot fi folosite prin includerea lor in produselor de îngrijire corporală si faciala.

Pentru a le folosi în mod eficient, trebuie să înţelegeţi proprietăţile uleiurilor, recomandarile in ceea ce priveste metodele de aplicare şi diluţiile la care se pot folosi.

Folosirea acestor extracte, trebuie facuta in cunostinta de cauza, deoarece, in unele cazuri unele dintre acestea au proprietati cu efecte asemanatoare unor medicamente. De aceea trebuie acordata atenţia cuvenită pentru utilizare lor, trebuie sa fie cunoscuta valabilitatea lor, modul de conservare şi efectele lor asupra diferitelor tipuri de piele.  Eventuale precautii sau interdictii  trebuie trebuie specificate pe fiecare produs, acestea depind de compuşii din ulei, de doza şi frecvenţa folosirii precum şi metoda de aplicare. 

Metodele  generale de extractie:

Distilare cu abur – cele mai multe uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare cu abur, de exemplu cele de citrice se obtin prin presare la rece;

Extracte cu solventi – uleiurile esentiale se obtin cu ajutorul unor solventi de regula alcoolul si se numesc extracte cu solventi.

Extracte cu bioxid de carbon (CO2) – sunt extractele naturale pure

Aceste extracte de inalta calitate sunt extrase cu ajutorul bioxidului de carbon în formă lichidă, ca si solvent.  Bioxidul de carbon sub forma lichida la temperaturi scăzute şi presiune înaltă, devine un solvent eficient care permite tuturor componentele active să fie colectate, fără riscul de degradare prin căldura .

In continuare voi exemplifica ce inseamna aceasta metoda de extragerea completă, cu bioxidul de carbon, care dupa extractie se transforma in starea lui naturala de gaz, lăsând în urmă doar esenţa extrasa din plante.

Extracția cu bioxid de carbon este foarte blanda si nu implica folosirea unor solventi chimici. Aceasta metoda izoleaza din plante substante bioactive precum antioxidanti, compusi aromatici naturali, uleiuri esentiale si componente lipofilice. Ea permite astfel obtinerea celor mai pure extracte vegetale, cu conținut maxim de substanțe active si o aroma intensa, foarte apropiata de cea a plantei-sursa,  practic sunt extractele vegetale cele mai bune.

Aceasta metoda de extractie se poate face in doua moduri:

  • Extracte CO2 selectate:

Extractele CO2 selectate sunt uleiurile extrase la presiuni joase si contin numai componentele voalatile si CO2 solubil. Ceara, rasinile voalatile si alti compusi mai grei nu se regasesc in aceste extracte care sunt uleioase. Vâscozitatea unor astfel de uleiuri este in general mai groasă, dar ele pot curge se pot turna. Aceste uleiuri sunt foarte asemanatoare cu uleiurile ce se distilează cu abur, doar ca acestea conţin mai multe componente volatile care nu sunt extrase si la distilarea cu abur.

  • Extracte CO2 totale:

Extractele totale, sunt extracte naturale pure ce se obtin la presiuni mai mari ce pot să conţină atât componente volatile cat şi non-volatile solubile in CO2. Aceste extracte contin asadar substantele voalatile cat si ceara, rasinile grele, compusii de culoare, iar acest fapt le face foarte asemanatoare cu planta in sine.

Vascozitatea acestora extracte totale, extrase cu CO2 este mai ridicata, au o densitate păstoasă în general,  dar sunt solubile în uleiuri esenţiale şi in uleiurile vegetale iar unele au nevoie de o usoara incalzire pentru a curge.

Foto: HerbAtelier

Likes(1)(0)