Cunoastem mai mult sau mai putin fiecare ce tip de ten avem, sau mai bine zis cum se comporta tenul si pielea in general la diferiti factori externi (creme, farduri, rujuri, soare, aerul din atmosfera, etc.) sau interni (adica ceea ce ingeram si daca unele alimente sau bauturi ne agreseaza si irita pielea).
Din multitudinea de produse de intretinere exista tentatia de a alege in primul rind BRANDUL, adica o crema, un produs de intretinere sau infrumusetare cu un nume recunoscut, ceea ce subliminal induce certitudinea ca acel produs este de exceptie si poate face minuni. Reclamele, irefutabile, intaresc si conving definitiv ca produsul scump de altfel, este cel care sterge riduri, intinereste pielea, reface, reconstituie si multe alte actiuni benefice.
V-ati intrebat vreodata cam ce cantitati din ingredientele intradevar benefice ar trebui sa fie inglobate intr-un borcanel de crema de 100 ml? Ca sa ajungem la raspuns haideti sa vedem din ce se compune o crema:
O crema este o „emulsie” pe baza de apa si un produs uleios sau excipientul (adica produsul de baza care de regula trebuie sa aiba o formula uleiosa sau de grasime), iar pentru a imbina cei doi constituienti de baza se foloseste un „agent emulsificator” care sa evite separarea lor.
In formula unei creme, procentajul este urmatorul:
1. Apa cca. 65 – 80% da cititi corect, apa pura, distilata sau cum vreti dar – APA;
2. Excipientii (sau produsele de baza) cca. 20-30% – acesti produsi de baza sunt fie din produsele de sinteza ai petrolului, fie grasimi animale, iar ati citit bine, marea majoritatea cremelor au acesti produsi in componenta;
3. Agenti emulsificatori, substante conservante cca. 5-9% ;
4. Aditivi cca. 3-4% – ingredientele active;
Un procent infim (comparativ cu restul) reprezinta ingredientele active care ar trebui sa dea proprietatile produsului si care ar trebui sa faca acele „minuni” care le „certifica reclamele”.
Sa recapitulam matematic: pentru o crema de zi de 100 ml care trebuie sa fie mai hidratanta si sa patrunda rapid in ten:
– apa – cca. 68 % (cremele tip emulsie pot sa contina pana la 80 % apa);
– baza de ulei – cca. 20 % (adica produsele de sinteza );
– emulsifiantii, conservanti -cca. 9%;
– aditivii, cca 3% (elementele active);
– parfumul .
In cazul cremelor de noapte procentul de apa scade pana la 55 % si creste baza de ulei pana la 35%, acestea trebuind sa fie nutritive, hranitoare.
Pentru ca o crema sa reziste cat mai mult si fiindca are in componenta apa, mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor si agentilor patogeni, se impune folosirea substantelor conservante, acestea fiind de fapt adevaratii „daunatori” atat pentru sanatatea pielii cat si a organismului, dar acest subiect alta data….
Cu toate acestea exista pe piata produse naturale care inglobeaza in formula de fabricatie ingrediente naturale in proportii care ideal ar fi sa fie intre: 95 – 98%, iar daca din totalul acesta un procent cat mai mare sunt ingredientele cultivate bio, atunci acel produs poate participa la o certificare ECO , despre acest subiect alta data….
Componenta produselor de pe etichete
Produsele de ingrijire sa le zicem – conventionale – au insiruite in compozitie o gramada de denumiri pe care le poti „traduce” doar daca esti chimist, mai simplu spus sunt „cocteilurile de chimicale” pe care le introducem in piele.
Daca aceste denumiri abunda in cuvinte latine atunci sunteti pe drumul cel bun, producatorul afiseaza pe eticheta denumirea in latina (de cele mai multe ori) a plantelor din care sunt extrase elementele active ( ulei, unt, extract, etc.). Daca acel produs este cerificat Bio sau Eco si scrie pe eticheta ce procent de ingrediente naturale include ajungem la:
Capitolul preturi
De ce produsele naturale par mai scumpe?
1. Ingredientele obtinute din agricultura biologica se cultiva pe soluri care in ultimii 5 ani nu au fost tratate cu pesticide (trebuie certificat acest lucru), plantele nu trebuie sa fi suportat modificari genetice, iar ele la randul lor sa nu fie tratate cu pesticide.
2. Durata de valabilitate a produsului este mult mai mica fata de produsele conventionale (6luni, max. un an), deoarece acestea nu includ in formula conservantii chimici care dau o valabilitate mult mai mare produsului.
3. Pentru a obtine citeva grame de extract pur sau un ulei, sunt necesare cantitati foarte mari de frunze, fructe sau flori, acesta ar fi un alt argument.
Acestea ar putea motiva pretul mai ridicat, dar in nici un caz preturile nu ajung la nivelul produselor cu nume sonore si reclama pe masura si care nu au pe eticheta procentul de produse naturale ce sunt incluse in crema.
4. Multi comercianti profita de tendinta pietei de a alege produsele naturale si atunci ridica foarte mult preturile, dar cu rabdare se pot gasi pe piata produse de calitate, certificate si care sunt la preturi mai mult decat rezonabile.
Cel mai sigur si eficient este sa alegeti un produs pur cat mai putin procesat fizic sau chimic si fara alte ingrediente, un exemplu de acest fel si la indemana fiecareia este uleiul de masline presat la rece, despre proprietatile lui , va urma…
Alegerea apartine fiecareia, de noi depinde ” Sa ne intoarcem la natura!”
TrackBack URL
http://blog.mariamaria.ro/wp-trackback.php?p=219