Catina – arbustul tepos, ce iubeste lumina si nu este pretentios in ceea ce priveste solul si umiditatea, fiind una dintre cele mai rezistente specii vegetale cunoscute.

Fructele mici de culoare portocalie au un continut extem de ridicat de vitamina C,  practic de 10 ori mai mult decat citricele si mai mult decat macesul.
La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.

Proprietatile catinei

Vitaminele A si C  se gasesc in catitati ridicate in fructele de catina, aceste vitamine avand un rol esential in functiile pielii.   Complexul B, E, P, K, F si microelementele precum fosforul, potasiul, magneziul, calciul, fierul si sodiul sunt prezente in catina.  Beta-carotenul se gaseste in cantitati mult mai mari in comparatie cu morcovul,  precum  si pectinele, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Deoarece fructele de catina contin aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman acestea sunt folosite proaspete, adaugate in miere, uscate, congelat sau sub forma de ulei  si in special ulei presat la rece.

Scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar.

Aici voi evidentia proprietatile catinei cu rol binefacator in ceea ce priveste pielea.

Cătina, un filtru solar natural

Uleiul de  Cătină este ideal pentru utilizarea zilnică.  Uleiul de catina are proprietăţi remarcabile, ca atare a fost folosit  după catastrofa nucleară de la Cernobâl.  Prezintă peste 190 de componente bio-active. A fost deasemenea folosit de cosmonauţii ruşi pentru a proteja  pielea de radiatiile cunoscute şi necunoscute din spaţiu.

Potrivit oamenilor de ştiinţă ruşi cele mai semnificative componente biologice  active sunt vitamina C, vitamina E si  beta-carotenul. Aceşti puternici antioxidanti, în sinergie cu multe alte componente  ale acestei plante, ajută la neutralizarea radicalilor liberi de la nivelul pielii, şi previn deteriorarea oxidativă.

ATENTIE: produsele din cătină nu împiedică arsurile şi nu pot fi folosite în loc de  protecţia solară în timpul plajei.

Uleiurile, emulsiile sau cremele care conţin  (mai mult de 50%) ulei de cătină sunt capabile să prevină daunele zilnice,  cumulative, pe termen lung.

Reţetă  pentru ulei si unguent de plaja :

Ulei de plajă: ulei natural de cătină 60%, ulei de măceşe 30%, ulei de jojoba 10%.
Cremă de plajă: ulei natural de cătină 60%, unt de shea 20%, unt de cacao 20%.

Aceste amestecuri de uleiuri naturale pot da un SPF 6.

Pentru a obtine o protectie solara mai ridicata se foloseste oxidul de zinc sau dioxidul de titan, produse de origine vegetala.

Uleiul de catina adaugat in cremele sau unguentele naturale le imbogateste cu proprietatile sale, mai ales ca bicompatibilitatea este mai ridicata pentru plantele crescute in regiunea geografica natala.

Pentru uz intern – adjuvant in dermatoze diverse – se face o cura de patru – sase saptamani cu ulei de catina, care stimuleaza puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau cate 30-50 de picaturi de ulei de catina de doua ori pe zi.

O parte din informatii sunt culese de pe site-ul:  www.vivanatura.ro unde puteti gasi mai multe informatii despre beneficiile catinei.

Foto: Hotnews

Likes(0)(0)